ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Време е за действие за климата, призова Елизабет Втора

елизабет втора

Британската кралица приветства световните лидери на организираната от ООН климатична конференция в предварително записано видео обръщение, в което каза, че времето на думите се е превърнало във време за действие, предаде Асошиейтед прес.

Деветдесет и пет годишната Елизабет Втора трябваше да присъства на срещата в Глазгоу, но се наложи да отмени пътуването, след като лекарите й я посъветваха да си почива и да не пътува. Наскоро кралицата беше подложена на изследвания и прекара една нощ в лондонска болница, което не й се е случвало от години.

В приветственото си слово към президентите и премиерите Елизабет Втора изрази надежда, че конференцията ще е "един от онези редки случаи, когато всеки ще има шанса да се издигне над политическото злободневие и да прояви истинско държавничество".

"Историята е показала, че когато страните се обединят в името на обща кауза, винаги има надежда", заяви кралицата във видеопосланието, заснето в петък в замъка Уиндзор.

В знак на почит към покойния си съпруг принц Филип, Елизабет Втора отбеляза, че е щастлива да приветства делегатите, тъй като той е приемал присърце въпроса за околната среда. Давайки публично воля на емоциите си, което тя рядко прави, кралицата заяви, че "не би могла да бъде по-горда" от факта, че делото на принц Филип за опазване на околната среда намира продължение в работата на най-големия им син принц Чарлз и неговия син принц Уилям.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст