Ангажиментите за намаляване на емисиите са една трета от нужното

Кристалина Георгиева

Адаптирането към бързо влошаващите се последици от климатичните промени ще изисква не само повече средства за инфраструктура, посеви и други системи, но и много по-бързо намаляване на парниковите емисии, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за Фондация "Томсън Ройтерс" на конференцията на ООН за климата в шотландския град Глазгоу.

Увеличаващите се загуби на земя и доходи ще засилват миграцията, предупреди тя и допълни, че хората ще опитват да достигнат места, където ще имат повече сигурност.

"Климатичните бежанци вече са част от потока хора, който напуска Африка, и бройките нарастват", предупреди Кристалина Георгиева.

Но до момента световните обещания за намаляване на емисиите представляват между една трета и две трети от необходимото за оставане под целта от два градуса по Целзий на затопляне, което е по-малко амбициозната цел на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., отбеляза Кристалина Георгиева.

Това води до бързо нарастващи разходи за адаптация към екстремните метеорологични явления и по-високите нива на световния океан, като Програмата на ООН за околната среда изчислява, че до 2030 г. развиващите се държави ще се нуждаят годишно от суми между 140 и 300 милиарда долара, за да се справят с последиците. Най-малко 30 до 50 милиарда долара от тази сума е необходима само за Субсахарска Африка, според изчисленията на МВФ.

Промяната на курса ще изисква глобални финансови промени за стимулиране на намаляването на парниковите емисии, каза Кристалина Георгиева. По думите й са необходими и големи частни инвестиции в подкрепа на чистата енергия, укрепването на климатичната устойчивост и други необходими промени.

Тя призова всички страни да действат възможно най-бързо за справяне с климатичните заплахи и да увеличат усилията за намаляване на емисиите.

"Богатите държави трябва да направят повече, нововъзникващите пазари трябва да направят повече, на бедните страни трябва да се помогне да направят повече", заяви Кристалина Георгиева.

"Ако не поемем отговорност за нашата собствена съдба през това десетилетие, няма значение колко са хубави плановете ни за 2050 г., защото те няма да се осъществят", предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст