Черен полицай стана кмет на Ню Йорк

Ерик Адамс (АП)

Демократът Ерик Адамс печели кметската надпревара в Ню Йорк с обещанието да подобри обществената сигурност и да даде глас на жителите на мегаполиса от работническата класа, изхождайки от опита си като капитан в полицията и като чернокож мъж, който е изпитал на собствения си гръб полицейска бруталност в младежките си години.

Адамс, който е ръководител на окръг Бруклин от 2014 г., побеждава републиканеца Къртис Слива, основател на доброволчески патрулен отряд, борещ се с престъпността.

Има няколко любопитни случки около гласуването на кандидата на републиканците Къртис Слива. Той пристигнал в избирателната секция в Манхатън с една от над дузината спасени котки, с които живее.

На кандидата за кмет обаче не му било разрешено да влезе да гласува с домашния любимец. Къртис Слива също така влязъл в спор със служителите в секцията, които поискали от него да съблече червено яке с неговото име поради опасения, че дрехата може да представлява нарушение на правилата за предизборна пропаганда.

След това бюлетината на кандидат-кмета се заклещила в машината за гласуване, но в крайна сметка проблемът бил решен и вотът му бил преброен. 

А иначе победителят 61-годишният Адамс ще поеме поста кмет на Ню Йорк през януари от демократа Бил де Блазио. Досегашният кмет на Ню Йорк нямаше право на нов мандат, след като изпълняваше тази длъжност в продължение на осем години.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст