ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Денков обяви как ще се тестват учениците

Николай Денков

​Осигурените от Министерство на здравеопазването тестове ще бъдат прилагани в училищна среда при заболеваемост от 500 болни на 100 000 души. На 10 ноември най-рано децата може да се върнат в училище. Но това ще стане, ако бъдат своевременно доставени тестовете от дистрибуторите. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Той уточни, че на преподавателите ще помага медицински персонал, родители и др., които имат редовен зелен сертификат или актуални тестове.

"С безплатни антигенни тестове ще се тестват и педагогическите, и непедагогическите специалисти", каза министърът. 

"В дните понеделник и четвъртък в началото на деня ще се отделят 30 мин. за тестване на учениците от 1 до 4 клас при промяна на дневния режим – намаляване на учебните часове, междучасията или други мерки по решение на директора на съответното училище. Минимален праг за връщане на децата от 1 до 4 клас в училище е с минимален праг 50% разрешение от родителите децата им да се тестват. За учениците, чиито родители не са съгласни децата им да се тестват, се организира синхронно или асинхронно обучение", обясни министър Денков.

Учителите ще бъдат стимулирани с допълнителни средства за двата оставащи месеца до края на годината. Размерът на тези средства ще бъде уточнен допълнително, посочи просветният министър.

"По този начин родителите имат избор децата им да бъдат върнати в училище", заяви още Денков.

Министърът на образованието уточни, че по време на тестването децата ще бъдат с маски в клас. "Маските ще се свалят само по време на тестването. Ако има положителен тест, детето се отделя от класа, обаждат се на родителя, информира се личният лекар и оттам нататък се покрива стандартната процедура. Тестовете са избрани от МЗ. Ние не избираме тестове. Това, което мога да кажа е, че са два конкретни теста от един и същи тип – с отделяне на слюнка в контейнер, от който се взима материал, за да се направи тестът", обясни Денков.

Ако дете е било карантинирано, в първия ден, в който то дойде в училище, ще бъде тествано дали е безопасно, каза още той. 

"Въпросите са изключително сериозни и трябваше да се спре информацията, която идва от различни институции", заяви Николай Денков. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст