ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С щадящи тестове учениците се връщат в клас

матури

Със заповед на министъра на здравеопазването са определени условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население. 

Целта е да бъде осигурена безопасна среда.

Деца ще бъдат тествани с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест.

В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки. Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.

Преди два дни родители и учители се събраха на протест в София, за да изразят несъгласието си с редовното тестване на учениците за СОVID-19. Според тях това не бива да бъде поставяно като условие децата да се върнат в класните стаи.

Протестиращите родители смятат, че тестовете нямат медицинска обосновка, защото дават резултат чак след 5-6 дни. Протестиращите също така се обявиха против учителите да имат задължително зелен сертификат, за да ходят на работа.

"Който не иска детето му да бъде тествано, то ще бъде обучавано в електронна среда. Приоритетът ни са децата, които са присъствено в училище". Това каза пред журналисти министърът на образованието проф. Николай Денков по повод недоволството на родителите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст