ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С щадящи тестове учениците се връщат в клас

матури

Със заповед на министъра на здравеопазването са определени условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население. 

Целта е да бъде осигурена безопасна среда.

Деца ще бъдат тествани с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест.

В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки. Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.

Преди два дни родители и учители се събраха на протест в София, за да изразят несъгласието си с редовното тестване на учениците за СОVID-19. Според тях това не бива да бъде поставяно като условие децата да се върнат в класните стаи.

Протестиращите родители смятат, че тестовете нямат медицинска обосновка, защото дават резултат чак след 5-6 дни. Протестиращите също така се обявиха против учителите да имат задължително зелен сертификат, за да ходят на работа.

"Който не иска детето му да бъде тествано, то ще бъде обучавано в електронна среда. Приоритетът ни са децата, които са присъствено в училище". Това каза пред журналисти министърът на образованието проф. Николай Денков по повод недоволството на родителите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст