702 души са регистрирани като наблюдатели на изборите до сега

Пресконференция на ЦИК Цветозар Томов Росица Матева

Общо 702 души са регистрирани като наблюдатели на изборите. Предполагаме, че в последната седмица ще има още регистрации, тъй като срокът изтича в навечерието на вота, а знаем, че българите сме свикнали да правим всичко в последния момент. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Той съобщи, че засега има регистрирани три социологически агенци: "Галъп Интернешънъл" – с 225 анкетьори, "Алфа Рисърч" – с 303 анкетьори, и "Тренд" – с 363 анкетьори.

Томов припомни, че по-рано днес Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини. Решението е в сила в останалата си част, така че методически указания за страната има, отбеляза говорителят на ЦИК.

"Един от тревожните проблеми е сегашната епидемична вълна. Беше взето решение за образуването на подвижни избирателни секции. В ход е събирането на заявления за разкриване на секции. Дано се окажем в състояние да удовлетворим исканията на всички, които искат да гласуват по този начин. Карантинираните имат поне две възможности да подават заявленията – на сайта на ЦИК и чрез портала за достъп до електронни услуги на държавна агенция за електронно управление, както и на сайтовете на общините. Избирателите могат да подават заявления до изборния ден и в самия изборен ден. Проблемът е дали развитието на епидемията няма да надхвърли капацитета за разкриване на подвижни секции", посочи Цветозар Томов.

Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви, че всички допълнително закупени 1600 машини за гласуване са доставени и се намират в склада, в който са и останалите машини. Допълнително закупените машини ще бъдат използвани на тези избори, поясни Матева.

Тя уточни, че не е обсъждан въпрос за даване на указания за вземане на допълнителни противоепидемични мерки.

В отговор на въпрос Росица Матева каза, че модифицирането на софтуера е възложено на "Сиела Норма" и единствено те имат достъп до софтуера на устройствата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст