“Бенк ъф Инглънд” шокира пазарите с бездействието си

банки

Английската централна банка подведе пазарните очаквания като остави без промяна лихвените проценти на Острова – решение, което заплашва да подкопае доверието на инвеститорите, останали с убеждението, че лихвеният ръст е факт. 

Паричният комитет на "Бенк ъф Инглънд" под ръководството на Андрю Бейли гласува на 4 ноември със 7 гласа "за" и 2 "против" да запази на досегашния 0.1% базовата лихва, като даде приоритет на опасенията от забавящия се растеж и остави на заден план ценовия ръст, заплашващ да качи до 5% инфлацията през 2022-а.   

Централните банкери отхвърлиха и пазарните прогнози за поредица от лихвени повишения до 1% през идната година с мотив, че подобни агресивни действия ще свали ценовия подем под целевите 2% годишно в края на прогнозния период. 

Британският паунд поевтиня с 1% – до 1.3544 щ. долара – след решението на английските парични стратези. Правителствените облигации покъпнаха, а паричните пазари анулираха залозите за увеличение на лихвите. 

"Бенк ъф Инглънд" поясни, че последните икономически данни затвърждават мнението, че кредитните разходи трябва да нараснат през "идните месеци", за да задържат целевото инфлационно равнище. И същевременно отбеляза, че остават в сила основните опасения за пазара на труда след края на правителствената програма за изплащане на възнаграждения на хората, останали по домовете си по време на пандемията.  

Решението повдига въпроси за комуникационните способности на институцията, и по-специално на Бейли, който изпрати поредица от предупреждения за инфлацията и допусна да се развихрят спекулациите за незабавна промяна на лихвите през последните няколко седмици, за да гласува накрая против повишението им.  

По оценка на икономисти ревизираните прогнози на "Бенк ъф Инглънд" предполагат по-сериозно затягане през 2022-а, но далеч по-слабо от сегашните очаквания на пазарите. 

Банковите парични стратези заявиха растящи опасения за растежа и отбелязаха, че потреблението отслабва заради сривовете на доставките и увеличението на разходите за петрол, природен газ и електричество. Паричният комитет прогнозира, че стопанството на Острова ще се задържи под предпандемичното си равнище до първото тримесечие на идната година и намали предвижданията си за растежа през 2022-а от 6 на 5 процента. При това, въпреки малката фискална подкрепа, дошла от финансовото ведомство преди седмица, че увеличава разходите в годишния бюджет.

Паричният комитет реши също с 6 гласа "за" и 3 "против" да запази целевите параметри на банковата програма за покупка на облигации. И осъвремени инфлационните си предвиждания за върхови 5% през април 2022-а, което би било най-високото равнище от 2011-а. Мнозинството банкери преценяват, че тази стойност ще е временна и подчертават, че има малко монетарни инструменти, които да предотвратят скока. 

Само двама членове на паричния комитет на "Бенк ъф Инглънд" – Дейв Рамсдън и Майкъл Сондърс – са гласували за незабавно повишение на лихвите, защото смятат че инфлацията вероятно ще остане над целевото си равнище през идните години, ако няма лихвена промяна. Същите двама банкери плюс Катрин Ман са гласували и за намаление на покупките на правителствени облигации с 20 млрд. паунда – до 855 млрд. паунда. Тези сделки трябва да приключат до края на годината. Мнозинството обаче е видяло смисъл в изчакването с мотив, че незабавните действия ще дойдот с цена.  

Преди съвещанието на 4 ноември търговците бяха вкарали в цените увеличение на лихвите до 1.25% до края на 2022-а, което означава по 0.25% всяко тримесечие плюс едни 0.25% през 2021-а. Подобен график в комбинация с отражението върху вложенията на "Бенк ъф Инглънд" в облигации, би бил най-бързият цикъл на затягане на паричната дисциплина за последните две десетилетия. Паричните експерти са изразили и опасения, че ако цените на енергията започнат да падат успоредно с увеличението на лихвите, инфлацията може да слезе под 2% годишно. 

Ден преди съвещанието на "Бенк ъф Инглънд", шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл заяви, че банката няма да повиши лихвените проценти докато пазарът на труда на страната не достигне "пълна заетост", въпреки че започва да забява месечните си покупки на активи.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард пък отбеляза, че едва ли ще се съдадат условия за увеличение на лихвените проценти от институцията през 2022-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст