Четирима в ареста при акция в Симеоновград срещу търговията с гласове

Човек с белезници

Полицейски действия са предприети тази сутрин в Симеоновград, област Хасково, по образувано досъдебно производство за купуване на гласове. След анализ на предварителната информация по сигнали, са осъществени процесуално-следствени действия за претърсване и изземване на няколко адреса в града, сред които и в дома на кметицата.

Двама са задържани – съпругът й и синът й, като са открити връзки и с други лица, ангажирани с плащане на гласоподаватели във връзка с изборите на 14 ноември. Намерена е голяма сума пари, както и списъци на хора с характерно оцветяване. Като цяло схемата е предлагане на облаги, които да осигурят определен вот, поясни министър Рашков.

Операциите срещу нарушения, свързани с изборните права се провеждат от няколко дни насам. Служителите в ОДМВР-Хасково са се натъкнали на множество факти в тази насока,  извършват се активни и прозрачни полицейски действия.

Министър Бойко Рашков следи на място действията на органите на реда и се очаква по-късно да оповести детайли от акцията. "Извършват се доста активни действия. Образувани са досъдебни производства и има задържани лица. В Симеоновград е задържано лице, което е съпруг на кметицата на града и нейният син. Открити са връзки на този човек с други лица, ангажирани с плащане на гласоподаватели", заяви Рашков. 

От ОД на МВР-Хасково потвърдиха също така, че са били намерени списъци с лични данни на избиратели и големи суми пари. Списъците с имена на избиратели са с данни от 2019 година, когато имаше избори за ЕП. Част от тях са от Симеоновград, както и близките села.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст