Диян Стаматов: Разочаровани сме от здравния министър

диян стаматов

Най-голямата образователна система е в София. В столицата има 150 000 ученици, като от тях 50 000 са от 1- 4 клас. Учителите са 14 000, заяви директорът на едно от софийските училища Диян Стаматов на брифинг за тестването на учениците от 1-4 клас в училище. „Ние като директори имаме яснота относно притесненията, които могат да се появяват като казус", отбеляза той.

По думите му първата изненада касае вида тест и тя не е положителна, тъй като пипетките и фунийката, които учителите трябва да ползват, били подходящи за учениците на възраст от 16 и повече години.

„Това означава вътрешна неувереност и неподготвеност на директорите да организират този процес. Ние очаквахме това да бъдат близалки и децата от 1-4 клас да ги ползват игрово“, каза Стаматов.

Като второ затруднение той посочи, че резултатът от теста става в рамките на 10-20 минути. От друга страна, внимателното поставяне на частите на теста отнема време и това го обезсмисля.

След самото извършване на теста трябва да се проветри и дезинфекцира стаята. „Ако допуснем, че има само едно положително дете от клас, това означава, че цял клас трябва да чака родителите да вземат децата“, смята Стаматов.

По думите му „всичко това подсказва, че е добре замислено, но не е добре подредено нито за възрастта, нито за образователните институции. За мен това е упрек към здравния министър, който не се е съобразил с възможностите на децата от 1 до 4 клас. Той трябва да се вслушва в експертите. Тази изненада ще доведе до притеснение у родителите, а след това и учителите“.

Разбира се, ще са необходими екипи за извършване на тези тестове, но засега не е ясно дали ще бъдат намерени достатъчно хора, нито откъде да се набавят тестовете за учителите.

„Ние нямаме сигурност на продължителността на този процес. В ръцете на учителите и директорите се хвърля твърде голяма отговорност. Ние ще положим усилия. Притеснението ми е, че след седмица няма да има тестове“, е становището на Стаматов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст