ЕБВР влоши прогнозата си за икономическия растеж на България

Централата на ЕБВР

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ревизира надолу прогнозата си за растежа на българската икономика през 2021 година.

ЕБВР обаче повиши очакванията си за страната ни догодина.

В последния си доклад банката посочва, че очаква 4.3% растеж на БВП на България през тази година. Оценката е надолу с 0.4 пункта спрямо предишната прогноза на ЕБВР.

През 2022 г. банката очаква растежът на икономиката да достигне 4.4 процента. В предходната си прогноза ЕБВР бе записала 4.0% ръст.

Въпреки всичко банката предупреждава за сериозни заплахи за регионите, в които оперира.

Високите цени на суровините и енергията, стегнатите пазари на труда, прекъсването на веригата за доставки и поевтиняването на валутата в някои икономики започнаха да повишават инфлацията дори преди последния скок на случаите на заразяване с Covid-19. Инфлацията в регионите, в които оперира ЕБВР, надхвърли нивата си от края на 2019 година. В отговор редица централни банки повишиха лихвените проценти, отбелязват от Европейската банка за възстановяване и развитие.

"Това е горчиво възстановяване. Първата половина на 2021 г. донесе силно възстановяване. Но сега виждаме нарастващи причини за безпокойство. Въпреки че високите цени на суровините са от полза за износителите, те оказват голямо влияние върху търговските баланси на вносителите. Снабдяването енергия на достъпни цени, когато навлизаме в зимния период, се превръща в сериозно притеснение, особено след като възможностите на правителствата са ограничени", отбеляза главният икономист на ЕБВР Беата Яворчик.

От банката констатират също, че разходите по обслужването на държавните дългове остават под нивата си отпреди кризата в повечето икономики, но са се повишили рязко в някои страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст