Не се предвиждат локдаун и ограничения за най-възрастните

маски

Служебното правителство не предвижда пълен локдаун, нито допълнителни ограничения за най-възрастното население. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. "Кабинетът има политика, която е алтернатива на локдауна, тъй като при локдаун има по-голям риск безсимптомен човек да зарази други хора – няма такова масово тестване. Искаме да минем през този пик с най-малко щети", уточни зам.-министърът пред bTV. По думите му най-новите мерки дават резултат, когато се гледат данните на 14-дневна база.

На въпроса дали ще бъде въведен зелен сертификат и за антитела той отговори, че решение ще има след няколко дни. Златанов добави, че все още няма единно мнение сред експертите по този въпрос. За тестването на децата в училище посочи, че здравното министерство е определило рамката, а конкретните дати и кой клас кога ще се завърне в училище зависи вече от решения на Министерството на образованието и на готовността на училищата. Щадящите тестове за деца били закупени вече, но не са доставени. Очаква се това да стане до края на седмицата. Първата партида щяла да стигне за тестване на учениците две седмици. Тестването ще се извършва в класните стаи, а не пред училищата.

Малко по-късно пред здравното министерство беше даден брифинг на който заместник-министрите на здравеопазването Александър Златанов и Тома Томов направиха пояснения за развитието на COVID-19 у нас. "Със зеления сертификат отчитаме, че много дейности сега работят, които иначе биха спрели напълно при един локдаун. Имахме среща с всички регионални здравни инспекции и впечатлението е, че мерките се спазват и това дава резултат. Сега изискването за тест позволява хората да бъдат диагностицирани навреме и да прекъснем разпространението на заразата при повече хора", каза Златанов.

На брифинга беше разяснена темата за противопоказания за поставяне на ваксина. "Абсолютна контраиндикация е наличието на анафилаксия или свръхчувствителност на някои към някои от компонентите на ваксината или на помощните вещества. Като възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания – на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения", посочи Томов. "Отлагането може да е в период на няколко седмици или месеци за хора, които са с остро-инфекциозно заболяване, т.е., състояние, свързано с температура, отпадналост, а декомпенсация означава, че основното заболяване като (сърдечно, бъбречно и др.) е декомпенсирано – в момента то не е в границите на нормата, не се контролира правилно", добави той. И поясни, че след подобряване на състоянието, ваксина може да бъде поставена.

За момента няма данни за медици, които да са пожелали да се командироват в София, за да помагат в борбата срещу COVID-19. Предложението на здравните власти е опит да се пренасочи ресурс от места, където има излишък – а те са много малко, към места, където има необходимост от допълнителни медицински кадри. 

Зам.-министър Златанов отказа да назове конкретен праг на брой заболели, хоспитализирани или починали пациенти с COVID-19, който да изисква въвеждането на локдаун. Изтъкна, че здравните власти следят не един, а цял комплекс от критерии, заради които би могло да наложи тотално затваряне. Засега такава необходимост няма.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст