От началото на годината Азербайджан е пренесъл по Южния газов коридор над 14 млрд. куб. м газ

Илхам Алиев

От началото на тази година Азербайджан е доставил по Южния газов коридор в Грузия, Турция и няколко европейски страни над 14 млрд. куб. м газ. Това е заявил президентът на републиката Илхам Алиев пред форума "Светът след COVID-19" в Баку.

"От началото на годината по Южния газов коридор в Грузия, Турция, Италия, България и Гърция са доставени над 14 млрд. куб. метра газ. Почти половината от този обем от доставки е достигнал до страни от Евросъюза", е казал Алиев. По думите на президентана  републиката, в тези страни, в които е доставен азербайджански газ, "не е имало ценова криза, и никой не е мръзнал".

Алиев е нарекъл Южния газов коридор проект на диверсификацията не само на маршрутите, но и на източниците на доставки на природен газ.

От 31 декември миналата година Азербайджан започна доставки на природен газ в Европа по Транcадриатическия тръбопровод (ТАП), който е съставна част от Южния газов коридор. Доставките, които са разчетени за 25 години, предвиждат всяка година експорт по над 10 млрд. куб. м азербайджански газ на европейския континент. От тях 8 млрд. куб. м ще получава Италия, а Гърция и България – по 1 млрд. куб. метра.

Южният газов коридор , който се простира на 3500 км от Баку до южната част на Италия през Грузия, Турцию, Гърция и Албания, е интегрирана система от тръбопроводи, включваща също така и Южно-Кавказкия и Трансанадолския газопроводи. Неговият капацитет е 16 млрд. куб. м природен газ. Основният източник на синьото гориво за Южния газов коридор е находището "Шах-Дениз" със запаси от 1.2 трлн. куб. метра.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст