Руските сили следят кораб на САЩ в Черно море

Маунт Уитни военноморски боен военен кораб сащ

Руският Черноморски флот започна да следи действията на кораба "Маунт Уитни" от военноморските сили на САЩ, влязъл днес в акваторията на Черно море. Това бе съобщено днес пред журналисти в Националния център за управление на отбраната на Русия.

"Силите на Черноморския флот започнаха да контролират действията на командния кораб "Маунт Уитни", влязъл на 4 ноември в акваторията на Черно море", заявиха представители на центъра.

По-рано Шести флот на САЩ информира, че флагманският кораб "Маунт Уитни" се насочва към Черно море за съвместни операции със съюзници и партньори на НАТО от региона.

Освен това руските военни следят действията на разрушителя "Портър" от ВМС на САЩ, носещ управляеми ракети, който влезе в Черно море на 30 октомври – също за участие в съвместни операции с НАТО.

По-рано тази седмица Русия проведе военни учения в Черно море, а руският президент Владимир Путин каза, че въоръжените сили на страната му могат да наблюдават командния кораб от военноморските сили на САЩ "Маунт Уитни" "през бинокъла или на мушката на (своите) системи за отбрана", и се оплака от действията на Алианса близо до руските граници.

Русия по-рано предупреди западните държави да не изпращат военни кораби в Черно море и да не приближават крайбрежието на Крим – полуострова, който тя анексира от Украйна през 2014 година. Русия смята Крим за своя територия, но полуостровът е смятан от международната общност за част от Украйна, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст