Ваксините стават задължителни в големите компании в САЩ

охайо сащ ваксиниране ваксинация

Десетки милиони американци, работещи в компании с по над 100 души персонал, имат два месеца срок до 4 януари да се ваксинират напълно срещу КОВИД-19, в противен случай ще трябва да се тестват всяка седмица. Това гласят нови правила, разпространени от правителството на САЩ днес и цитирани от Ройтерс.

Новите изисквания ще засегнат около 84 милиона души, макар да не се знае с точност колко от тях не са ваксинирани.

Правилата на Службата за трудова безопасност и здраве регламентират компаниите да изискват от неваксинираните си служители да представят отрицателен тест за Ковид-19 поне веднъж седмично и да носят маска на работното си място. Още по-строги ще бъдат правилата за други 17 милиона души, които работят в старчески домове, болници и други учреждения, получаващи средства от здравно-осигурителните програми Медикейд (Medicaid) и Медикеър (Medicare). Тази категория работещи няма да могат да избират варианта с тестването – за да изпълняват служебните си задължения, за тях ще бъде задължително да са ваксинирани.

За изключения от правилата ще може да се подава молба по медицински или религиозни причини. За неспазване на изискванията компаниите може да получат глоба в размер до 14 000 долара за всяко нарушение.

Изискванията не се отнасят до служители, които работят само на открито.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст