Вотът в Турция: Повече секции, но по-малко заявления

Машина за гласуване на изборите

124 избирателни секции за вота на 14 ноември ще бъдат разкрити на територията на Турция, за да гласуват в тях избиратели с българско гражданство. Това е с 12 повече в сравнение с вота през юли, съобщава БТА.

Според огласения от ЦИК списък най-много секции за гласуване ще бъдат разкрити в компактно населените с български граждани райони. В Истанбул и Бурса ще има по 31 секции, в Измир и Чорлу по 17.

На 14 ноември в някои селища на страната за пръв път ще бъдат разкрити секции за българските избори. Една от новите секции ще е на остров Бююкада (от архипелага на Принцовите острови), такива ще бъдат разкрити също и в истанбулските квартали "Шиле" и "Чекмекьой".

Както на предишните избори през юли, и за вота на 14 ноември заявленията, подадени от гласоподавателите с българско гражданство в чужбина, са най-многочислени в Турция, общо 21 844.

В сравнение с подадените през юли заявления броят на сегашните е по-малък – тогава бяха подадени 24 460 по данни на ЦИК.

Третият за тази година вот, на който ще се явят гласоподавателите с българско гражданство в Турция, отново ще се състои на фона на епидемията от COVID-19. Носенето на защитни маски, както и спазването на социална дистанция са задължителни в страната. За влизане в Турция се изисква представяне на ваксинационен паспорт или на отрицателен PCR тест.

Според прогнозите на изселническите дружества на вота на 14 ноември се очаква в Турция да гласуват между 25 и 30 хиляди български избиратели.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст