ГДНП: 60 от 84 млн. лв. за “Хемус” са изнесени кеш в сакове и чували

Левове

От близо 84 млн. за лот 5 на АМ "Хемус", 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували. Това обявиха на брифинг от Главна дирекция "Национална полиция".

Превежданите авансово суми за строителството на магистралата са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са били разпитани близо 200 човека, а екипът проверяващи наброявал около 60 души, стана ясно на брифинга. „Установено е, че на лотове 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязло в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали" ЕАД”, каза директорът на ГДНП Станислав Станев.

„За лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като на фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация са дадени авансово 72 670 000 лв. За лот 5 общата сума е 91 054 000 лв., за лот 6 – 101 043 000 лв., а за лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС", добави Станев.

„През лятото на 2021 г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнала във връзка със строителството на  „Хемус”. Започнахме проверка по лот 5. По него проследихме пътя на аванса, отпуснат от "Автомагистрали" ЕАД за материали и механизация. Търговското дружество е спечелило с „ин хаус” процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления по Наказателния кодекс. След акциите на нашите колеги миналата седмица, получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията, се опитват да унищожат материали с цел да прикрият своята престъпна дейност. В условия на неотложност проведохме акция, при която задържахме 14 души”, заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

Каква е схемата?

„Имаме всички основания да смятаме, че и по другите лотове схемата е аналогична, а може би и голяма част от установените фирми и лица. При извършената проверка на лот 5 е установено само леко престъргване на земни маси, и то в първите няколко километра. Договорът е за доставка на материали и наем на механизация между „Автомагистрали” и търговско дружество „X” за строителство на лот 5 от „Хемус”. Търговското дружество е избрано чрез така наречената процедура „ин хаус”. Договорите са сключени по облекчен ред, без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки. Във връзка с договора от юни 2020 г. търговското дружество „Х” е получило от „Автомагистрали” авансово сумата от 84 млн. и 108 хил. лв. – до момента без изпълнение, тъй като участъкът няма издадено разрешително за строеж. Въпреки всичко, сумите са отпуснати", обясниха още от МВР.

"Впоследствие парите за лот 5 се превеждат към банкови сметки на друго свързано търговско дружество на така наречения буфер в схемата за данъчните измами. Буферната фирма също е установена с имена, собственици и е събрана документация. Тази компания има за цел да прекъсне връзката между търговските дружества, подписали договора с „Автомагистрали” и крайните изпълнители на СМР. Впоследствие въпросната буферна фирма незабавно превежда получените суми към банкови сметки на създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част от тях – криминално проявени за различни престъпления. Кухите фирми са регистрирани няколко дни преди това с капитал от 2 лева, нямат нужната техника, финансов ресурс или персонал. Собствениците и управителите на тези кухи фирми нямат представа, че са собственици. Извикани са на кафе, подписали са документи, даденса им по няколкостотин лева. Тези същите фиктивни собственици са подписали пълномощни в полза на трети лица, които също са криминално проявени и вече установени. Оттам следва превеждане на парите. Установено е, че по банковите сметки на тези кухи фирми са преведени около 60 млн. Като основание е посочено "Извършване на строителни услуги", но без фирмите да имат такъв капацитет”, допълват разследващите.

Коментарът на Бойко Рашков

За втори път се събираме, за да информираме българската общественост какво се е случвало допреди известно време. Казвам какво се е случвало, защото сега ги няма авторите на това, което се е случвало. Изпокрили са се. Току-що получихме информация, че някой от тези, подобни на превеждащия по 21 млн. в ОАЕ, планират да направят среща в Гърция тези дни, оттам да критикуват служебното правителство и в близките дни да организират протест с тежките пътни машини в центъра на София”, заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

Чухте какво са правили. Какви огромни бюджетни средства са преминали в техни ръце, без да е ясно къде се намират тези десетки милиони на българския данъкоплатец. Те не са средства на Бойко Борисов и неговото правителство, а на българския данъкоплатец. Къде са отишли, в чии ръце са – стана ясно. Как са разходвани – не е ясно. Във всеки случай не за магистрала „Хемус”, добави Рашков.

"Ние ще продължим в този дух, ще продължим да изследваме какво се е случвало с останалите части от магистрала „Хемус”. Нещо съвсем свежо отпреди час: в областта на Търговище около 600 метра от магистралата се е срутила. В момента тази насипна част се изгребва от тежки машини", каза още вътрешният министър."Неотдавна Борисов направи обичайна инспекция с главна цел тази част на магистралата. Дори тогава, по повод неговото посещение, ние в МВР получихме едно искане от Георги Георгиев от сдружение БОЕЦ да проверим дали Борисов не е извършил нарушение на Закона за движение по пътищата. Точно този участък, посетен от Борисов, сега се е срутил", каза Рашков.

"Многократно подчертаваме – тази порочна процедура, която измисли правителството на Борисов – „ин хаус” строителство на магистрала, предвижда очевидно, заложено от тях, пълна безотговорност. Пита се в задачата: кой ще плати сега ремонта на строителството на „Хемус” в този участък? Задайте въпроса на Борисов, не го щадете. Коя е отговорната фирма, изграждала този участък? Няма ли пак да го плати българският данъкоплатец? Строител под прикритие работи непосредствено на магистралата. Не знаем кой е отговорният за качеството на това строителство. Нито има строителни книжа, нито има явен строител, който да е поел ангажименти за качество. Това е правителството на Борисов", подчерта Рашков.

"Трябва да си поставим като общество въпросите – кой създаде тази схема, наречена интелигентно „ин хаус” система. Кой създаде тази схема, равнозначна на „ин хаус” процедура? Очевидно, идейната цел е да изтекат бюджетните средства към определени фирми. Един от тези собственици, с известна фамилия, е казал: „Ето това са тези, които ще изграждат”. Това не може да реши сам човек. Това трябва и се решава на ниво МС, на ниво Регионално министерство. Трябва да се постави въпроса на бившия министър Николай Нанков и бившата министърка Петя Аврамова все още продължават ли да поддържат критичния тон към сегашното ръководство на МРРБ, или не. Попитайте тези, които след наши подобни изяви правят пресконференции, на които използват нецензурни изрази, да не кажа обидни, но не дават отговори на въпросите. Питайте го този човек, бившия министър-председател какво ще каже за тази схема сега. Къде са тези пари? Той има ли някакво участие като управленец в тази порочна схема? Знаел ли е за нея, все пак?", запита Рашков.

Вътрешният министър направи коментар и за банката, за която твърди, че е собственост на Борисов. „Не, не е на Цветелина Бориславова банката. Банката е на един човек, който е в близки отношения с Бойко Борисов, в много близки отношения. Там са били в много близки отношения Борисов, Румен Николов – Пашата, Маджо, Маргините и други”, уточни силовият министър.

Рашков за прокуратурата

„Искам да кажа няколко думи за братската на ГЕРБ държавна организация, наречена Прокуратура на Република България. Вчера, струва ми се, чух една великолепна говорителка на прокуратурата да казва, че не може да се провежда разследване, успоредно МВР и Прокуратурата за едно и също нещо”, заяви силовият министър.

Прокуратурата извършва разследване на нещо по отношение на магистралите, което е квалифицирано като безстопанственост по член 219 от НК. Службите на МВР осъществяват разследване на други престъпления. И се пита в задачата дали прокуратурата осъществява разследване и за извършване на строителство без спазването на законите в страната. Питайте го Гешев, питайте Сийка Милева или някой друг. И накрая има ли лице, привлечено като обвиняем от прокуратурата, и има ли лице, привлечено като обвиняем от МВР. Няма такива лица. Следователно за Римското правило изобщо няма място да се коментира – няма подобни предпоставки”, допълни той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст