МОН пусна инструкции за тестването на учениците

Коронавирус

Министерството на образованието разпространи декларацията, която родителите трябва да попълнят, ако са съгласни децата им да бъдат тествани в училище.

В нея се търси съгласието за изследване два пъти седмично, както и във всеки първи ден след отсъствие – в класната стая с неинвазивен бърз антигенен тест с проба от слюнка. Целта на тестването е осигуряване на възможно най-безопасна среда при възстановяване на присъственото обучение, пише в декларацията. 

Най-късно до 12 часа на 8 ноември родителите на учениците от първи до четвърти клас, които се обучават в електронна среда, трябва да заявят дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице, преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и други, които разполагат със зелен сертификат, уточняват от МОН.

Отделна е декларацията за ученици със СОП. В нея родителите декларират, че се ангажират да водят детето си за присъствено обучение в училище само след отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен в дните, определени за тестване на останалите ученици, а използвания тест ще предадат в училище.

На този фон министърът на образованието и науката акад. Николай Денков изпрати писмо до началниците на Регионалните управления на образованието за организацията на дейностите по възстановяване на образователния процес за учениците от I до IV клас при заболяемост над 500 на 100 000 души, съобщават от МОН.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст