ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пореден сблъсък между Белия дом и ОПЕК+

пазари

Фючърсните контракти на суровия петрол загубиха над 6% от пазарните си оценки през последните три търговски сесии и в ранното утро на 5 ноември се колебаят в близост до 80 щ. долара за барел в очакване на отговора на Вашингтон на упорството на ОПЕК и приятели. 

След кратко съвещание на 4 ноември членовете на алианса се договориха да увеличат с 400 хил. барела на ден доставките на черно злато през декември, продължавайки досегашната си стратегия на скромно повишение на месечния добив. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия – принц Абдулазис бин Салман – обясни след срещата, че "петролът не е проблем", визирайки недостига на природен газ. И добави: "Истинският проблем е, че енергийният комплекс преминава през хаос и ад". 

Белият дом пък отговори, че "това не е краят" на усилията за намаляване на петролните цени. Администрацията на Джо Байдън обсъжда набор от инструменти за справяне с високите цени на суровината, информира говорител на Националния съвет за сигурност на страната след решението на ОПЕК+. 

В очакване на поредното шоу между Вашингтон и петролния картел, анализатори на "Голдмън Сакс груп" вещаят сериозни ценови колебания на петролните борси и подчертават, че на пазара липсва достатъчно предлагане. "Ю Би Ес груп" пък поддържа прогнозата си за 90 щ. долара за барел сорт "Брент" през идните месеци. 

Американският президент призова ОПЕК+ да снабди пазара с по-едри количества суров петрол, за да охлади цените, които той обвинява за инфлационния натиск. Американците поискаха двойно по-голямо от обявеното увеличение на доставките, за да не се забави световното икономическо възстановяване от пандемията.

Отказът на ОПЕК и партньорите й да удовлетворят искането на Вашингтон рискува да провокира поредната тежка битка с най-големите потребители на черно злато. Енергийните министри на групата обосновават решението си с напълно резонния мотив, че търсенето на суровината все още не е досигнало предпандемичните си равнища заради продължаващото разпространение на заразата. Намаляващата популярност на Байдън в условията на висока инфлация и спорове за националния дневен ред обаче е сериозен повод за различна логика. А случващото се заплашва да задълбочи допълнително и без това влошените връзки на Съединените щати с най-силния им съюзник от Близкия изток – Саудитска Арабия. 

Представителите на ОПЕК+ твърдят неотклонно, че икономическите проблеми на клиентите им произтичат от препускащите газови котировки, върху които те нямат контрол. Цените на петрола в Лондон са се повишили с 25% от август насам – ръст, който макар и впечатляващ, бледнее в сравнение с 80-процентния скок на европейските газови фючърсни котировки през същия период. 

Тези доводи обаче изобщо не топлят потребителите. 

Един от начините за противодействие на Белия дом е да деблокира известни количества от стратегическите петролни резерви. Това би понижило цените за купувачите на бензиностанциите, но същевременно крие и рискове заради очертаващия се прецедент: първостепенното предназначение на запасите, които в момента са над 612 млн. барела, е да сужи като буфер срещу последствия от икономически катастрофи, причинени от урагани или други природни бедствия. До подобна мярка прибягна преди няколко дни Китай и след нея започна плавния, но незначителен спад на петролните котировки.

В сутрешната търговия на 5 ноември фючърсните контракти сорт "Брент" с доставка през януари 2022-а се котираха по 80.70 щ. долара за барел, а американският лек суров петрол сорт WTI с доставка през декември се разменяше срещу 79.25 долара за барел. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст