Столичните училища не са готови за тестването, чака ни провал

Мирослав Боршош

Столичните училища не са готови за тестването на децата от 1 до 4 клас. Със заповедите и системата, която предлага Министерството на здравеопазването ни чака пълен провал. Това заяви зам.-кметът на София Мирослав Боршош.

По думите му тестове не са легитимни. Те не важат никъде и не влизат в статистиката.

"Явно Кацаров не знае как работи образователната система. В сряда в клас ще се върнат около 150 000 деца от 1 до 4 клас и ще започнат да се тестват. Ние влизаме в театри, кина и молове, фитнеси, след като сме тествани. Децата ни ще влязат в клас, без да са тествани, вероятността да има заразено дете е огромна", подчерта Боршош.

Според него, единственият вариант е децата да се тестват вкъщи.

"Съпротивата при учителите е, че няма добра организация и няма да се справят. Буквално вадиш учителите на първа линия. Не трябва да допускаме в сряда децата да се върнат по този начин. Във вторник вечерта министерството трябва да раздаде тестовете на родителите, те да го направят вкъщи и в сряда сутринта да ги заведат на училище", каза още Боршош пред бТВ. 

Този филм, пуснат от здравното министерство, е манипулиран, режисиран и не отговаря на истината, вероятността да се заразят учениците, без да са заразени в училище, е огромна, смята той. 

Тестването 

Идеята е децата от 1 до 4 клас да се тестват два пъти седмично – в понеделник и четвъртък, в началото на учебните занятия, за да се осигури безопасна среда за присъствено обучение. Това важи за училищата в районите със заболяемост над 500 на 100 000 души.

Присъствено обучение ще е възможно само за класовете, в които поне 50% от родителите се съгласят децата им да бъдат тестове. В противен случай целият клас ще учи онлайн.

Изследванията ще се правят през първите 30 минути от занятията. Това ще става при промяна на дневния режим – намаляване на учебните часове, междучасията или друго по решение на директора на училището.

В тестването ще се включват медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически специалисти, които отговарят на изискванията за безопасност – имат валиден документ за ваксинация или преболедуване, или се тестват два пъти в седмицата.

За осигуряване на безопасна среда в училище педагогическите и непедагогическите специалисти без зелен сертификат ще бъдат тествани два пъти в седмицата с осигурени безплатни антигенни тестове.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст