ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тестовете за учениците са доставени

щадящи тестове

В събота и неделя Министерството на образованието разпредели 180 000 щадящи теста за учениците от 1 до 4 клас. Тестове получиха общо 11 регионални управления на образованието (РУО) в страната. В неделя предиобед 81 000 теста бяха предадени на РУО София град. Със съдействието на Столичната община те бяха откарани в нейната логистична база в Панчарево. До 11 часа в понеделник необходимите количества ще бъдат раздадени на училища майки в 24-те района на столицата. Следобед същия ден ще ги получат всички останали училища в София. Дотогава ще има яснота колко родители са съгласни децата им да се върнат в клас при тестване два пъти в седмицата.

В понеделник се очаква да пристигнат останалите 220 000 теста за ученици. Те веднага ще бъдат разпределени по областите, които не са получили от първата партида.
Също утре просветният министър и министърът на здравеопазването ще издадат заповед, в която ще бъда подробно разписан механизмът за тестването на децата. Малките ученици ще бъдат тествани в училищата, като трябва да са закусили 30 минути преди процедурата.

Министърът на образованието Николай Денков се обърна с призив към родителите да подкрепят учителите в този процес, защото всичко това се прави в името на здравето на техните деца. Присъственото обучение за малките ученици ще се възстанови, ако родителите на поне 50% от децата на ниво паралелка са съгласни децата им да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. Ако повечето деца са в училище, но някои останат вкъщи, те ще се обучават от разстояние синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището. Приоритет на МОН е присъственото обучение в безопасна среда за здравето на ученици и учители.

Предвижда се допълнително заплащане за педагогическия и непедагогическия персонал, който ще участва в тестването на учениците, каза министър Денков. Ако са родители, те са доброволци, за тях няма да има заплащане, обясни Денков. "Средствата, с които разполагаме, са тези 15,4 млн. лв., който гласува Министерския съвет в сряда, плюс предходни остатъци – средства, които има в училищата", каза министърът. Той добави, че не може да посочи в момента каква ще бъде сумата на заплащането.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст