ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тестовете за учениците са доставени

щадящи тестове

В събота и неделя Министерството на образованието разпредели 180 000 щадящи теста за учениците от 1 до 4 клас. Тестове получиха общо 11 регионални управления на образованието (РУО) в страната. В неделя предиобед 81 000 теста бяха предадени на РУО София град. Със съдействието на Столичната община те бяха откарани в нейната логистична база в Панчарево. До 11 часа в понеделник необходимите количества ще бъдат раздадени на училища майки в 24-те района на столицата. Следобед същия ден ще ги получат всички останали училища в София. Дотогава ще има яснота колко родители са съгласни децата им да се върнат в клас при тестване два пъти в седмицата.

В понеделник се очаква да пристигнат останалите 220 000 теста за ученици. Те веднага ще бъдат разпределени по областите, които не са получили от първата партида.
Също утре просветният министър и министърът на здравеопазването ще издадат заповед, в която ще бъда подробно разписан механизмът за тестването на децата. Малките ученици ще бъдат тествани в училищата, като трябва да са закусили 30 минути преди процедурата.

Министърът на образованието Николай Денков се обърна с призив към родителите да подкрепят учителите в този процес, защото всичко това се прави в името на здравето на техните деца. Присъственото обучение за малките ученици ще се възстанови, ако родителите на поне 50% от децата на ниво паралелка са съгласни децата им да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. Ако повечето деца са в училище, но някои останат вкъщи, те ще се обучават от разстояние синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището. Приоритет на МОН е присъственото обучение в безопасна среда за здравето на ученици и учители.

Предвижда се допълнително заплащане за педагогическия и непедагогическия персонал, който ще участва в тестването на учениците, каза министър Денков. Ако са родители, те са доброволци, за тях няма да има заплащане, обясни Денков. "Средствата, с които разполагаме, са тези 15,4 млн. лв., който гласува Министерския съвет в сряда, плюс предходни остатъци – средства, които има в училищата", каза министърът. Той добави, че не може да посочи в момента каква ще бъде сумата на заплащането.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст