ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стойчо Кацаров обясни пред Европа за ниската ваксинация у нас

Стойчо Кацаров

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се срещна с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон. В срещата участваха заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Димитър Петров, началникът на кабинета Лидия Чорбанова, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Д-р Кацаров и д-р Аммон обсъдиха епидемичната обстановка в страната, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас.е

Д-р Кацаров посочи причините за ниските нива на ваксинация у нас. По думите му те са свързани с нашата история, религия, народопсихология.

От друга страна популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката, посочи здравният министър.

Той уточни, че от една година сме в политическа криза, а от шест месеца и в предизборна кампания.

"Партиите правят всичко възможно да спечелят повече гласове, като прокарват антиваксърски мнения. В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Дори най-меките ограничения са причина за протест. Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите'', обясни д-р Кацаров.

По време на срещата здравният министър припомни, че преди две седмици у нас е въведен „зеленият сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. По думите му през този период над 250 хил. души са се имунизирали с първа доза от ваксините срещу COVID-19.

Рязко се увеличи и броят на направените тестове. По този начин повече безсимптомни хора се изолират навреме, което спомага за намаляване разпространението на COVID-19, посочи д-р Кацаров.

"Сегашната вълна е най-тежка в сравнение с предишните. Над 30% повече са заразените, но общата смъртност е по-ниска, броят на хоспитализираните е по-малък. Това се дължи на възможността за лечение в извънболнична помощ в т. нар. COVID зони. Също така още през лятото разработихме и Национален план за справяне с пандемията'', изтъкна той.

"Не само България е с ниски нива на ваксинация. Вирусът мутира и затова тази вълна е по-опасна. Трябва да въвеждате мерки, които да са адаптирани към страната Ви. Много важно е до хората да стигат съобщения, на които те да вярват. В повечето държави лекарите са хората, на които най-много се има доверие'', посочи от своя страна д-р Аммон.

Д-р Кацаров обясни, че е създаден Обществен съвет по ваксинация с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Двамата обсъдиха и връщането на учениците в училище.

"Малко са ваксинираните ученици в България на възраст между 12 и 18 г. В общините с висока заболяемост децата не ходят на училище. Надяваме се тази седмица в клас да върнем най-малките ученици от първи до четвърти клас, като децата ще бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи тестове. Учителите и персоналът, които нямат „зелен сертификат“, също ще се тестват. Целта е и учениците, и учителите да се върнат в безопасна училищна среда", подчерта здравният министър.

И д-р Аммон, и д-р Кацаров са категорични, че разумът трябва да надделее над страха, а хората трябва да осъзнаят, че справянето с пандемията зависи от усилията на всеки един от нас. Д-р Аммон разговаря и с експерти от Националния център по заразни и паразитни болести.

В програмата на директора на ECDC е включена среща във виртуален формат с експертните съвети по „Епидемиология“, „Инфекциозни болести“, „Клинична имунология“, както и с представители на всички регионални здравни инспекции, на Етичната комисия за клинични изпитвания, на Българския лекарски съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст