ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Режимът „Борисов“ изгради типичната тоталитарна структура

Николай Хаджигенов

Г-н Хаджигенов, често акцентирате, че не се чувствате като част от политическата система, а отвън нещата понякога изглеждат по ясни. Какво говори интуицията ви за раздаването на картите в предизборния покер?

– Поредното кофти раздаване. От една страна – появата на нова формация, от която имаше нужда поради липсата на политическо поумняване. Покерът е „блайнд“ игра – картите са скрити.

Най-добрите майстори играят „сан воар“ – блъфират и рискуват, без да гледат собствените си карти?

– Точно така. Иска ми се „Продължаваме промяната“ да са втора политическа сила, за да смирят мераците на БСП.

Защо да са втора, а не първа политическа сила?

– Би било чудесно, но не съм сигурен, че е постижимо.

Защо се стигна до ситуация, в която колкото повече изобличителен материал се вади срещу ГЕРБ, толкова повече укрепват изборните й позиции?

– Това е специфика на масите поддръжници. Сред тях има сляпо вярващи, за които днес Бойко е господ, а след две седмици ще е следващият. Режимът „Борисов“ изгради типичната тоталитарна структура. Заграбвайки всички лостове на властта и всички пари, те изградиха структури, типични за тоталитарните общества. Взеха козари и паткопасачи, издигнаха ги безкрайно над нивото им, дадоха им пари и възможности. Всички тези хора сега са т. нар. константна маса. Защото без ГЕРБ те не могат да правят нищо различно от това, което са правили преди ГЕРБ. Тоест нищо.

Има и една група безплатни фенове.

– Потресен съм, че такава група наблюдавам в Пловдив. Това са вярващите, че Борисов ги пази от комунистите. А ние сме зло, защото ще махнем Бойко и ще дойдат комунистите. Това е страхът „Торбалан“, както го наричам аз.

Къде поставяте целокупната администрация в пластовете от привърженици на ГЕРБ – с нея Борисов флиртуваше интензивно?

– Администрацията имаше тежест при първите избори на 4 април. Малцина разбраха, че промяната е започнала от площада и че Борисов е приключил възхода и битието си като управляващ. Още на следващите избори се видя, че половината от държавната администрация рязко е променила мнението си и е гласувала свободно. Това обаче не важи за общинската администрация. Затова най-важни ще бъдат следващите местни избори. ГЕРБ и ДПС са задушили всяко по-малко населено място, където функционира модел на средновековен феодализъм, но и големи градове като Пловдив, Бургас, частично Варна.

Като заговорихме за интуиция, какво е вашето прозрение за становище на БСП, което сравнява грешките на трите правителства на Борисов с грешките на двете служебни правителства на Радев?

– БСП, особено при управлението на Нинова, е типична политическа структура, която е в състояние да играе с всички, стига да се угоди на условията им. А още в началото на кампанията те поставиха безумни условия за подкрепа на бъдещо правителство.

Да разбирам ли, че имате предчувствие за патова ситуация и в следващия парламент?

– Повече или по-малко, да. Не съм голям оптимист за правителство на промяната. Затова е важно „Продължаваме промяната“ да са втора политическа сила – да получат мандат и да пресекат болните амбиции на БСП. Давам пример с обжалваното от нас решение на ЦИК – там бе създадена интересна коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН. Как да съм оптимист? Типично за политическата си истерия, ИТН правят нещо адски тъпо, а после сменят позицията си диаметрално. Имах съмнителното удоволствие на два пъти да ги наблюдавам отблизо в парламента.

Година след протестите и в навечерието на трети поредни избори се оказва, че ГЕРБ брани демокрацията и се застъпва за азерски газ, че ДПС бори корупцията, а двете партии заедно воюват с олигархията. Това ли очакваха хората от площадите?

– Хората очакваха вълшебна пръчица, още на площадите го заявих. А вълшебна пръчица няма. Има стръмен, труден и кален път. Онези разполагат с милиарди – според статистика годишно се крадат по 10 милиарда…

Може би очакваха вълшебна пръчица, но, колкото и да е банално, тези 70% недоволни очакваха и консолидация на протестния сектор, и то предизборна. И трите пъти не се получи.

– Така е. Още преди измерването, че една консолидация „Промяна“ би била първа политическа сила, ние направихме стъпки към тази цел още в навечерието на 45-ото Народно събрание. Липсата на политическо поумняване върви ръка за ръка с политическия егоизъм.

По какъв начин ще се преоформи или вероятно самовзриви политическото пространство у нас, в случай, че ГЕРБ реализира мандат в 47-ото НС?

– Това няма как да стане.

А ако БСП реализира мандат, но с подпорки от ГЕРБ, ДПС и – евентуално – ИТН?

– Възможен и лош сценарий. Той ще е възможен, ако Нинова е премиер, а Пеевски – министър на МВР. Това е иронично, но би взривило цялата конфигурация. Размечтах се.

Този ефект наподобява онзи виц, в който Нане си кове пирони в главата, за да счупи бръснарската машинка на Вуте.

– У нас май само така се случват нещата, за съжаление.

Да погледнем по-розово на картинката. ПП се сдобива с мандат, подкрепен от „Демократична България“ и ИБГНИ. Каква реакция очаквате от БСП и ИТН?

– Сложно. С риск да прозвуча като Нинова, ние ще ги подкрепим, но с изначалното условие „правосъдие“.

Щом е така, защо вие и Бабикян не подкрепихте в кандидат-президентската кампания на Лозан Панов, който е отдавнашен бунтар в съдебната система?

– В „Ние идваме“ проведохме демократична процедура и попитахме нашите съмишленици какво мислят по темата. Аз бях от онези 19%, които гласувахме за Лозан Панов и загубихме. Демокрацията е скучно упражнение. Впрочем, аз много разчитах на Лозан Панов, но той влезе в кампанията падайки. И до ден днешен се изправя, само за да падне отново. Панов беше великолепен като председател на ВКС и като член на ВСС, но влезе в кампанията по гръб. Явно политиката не е за всеки.

Омразата прави силата – има ли почва тази трансформация в националния девиз? Омразата генерира огромна енергия в нашето общество.

– Тя е начин на живот и част от манталитета на българина. Всеки гледа отсрещния и си вика: „Е те тоа нема как да се справи!“

Харесвате ли начина, по който се справя служебния премиер Стефан Янев? Той вече бе номиниран за редовен министър-председател от средите на ИТН.

– Като цяло – да! Той е обран, спокоен, адекватен и позволява на министрите си да работят самостоятелно. Със сигурност с две ръце бих гласувал за Бойко Рашков като редовен вътрешен министър. А към офертите на ИТН подхождам скептично.

Как се развиват взаимоотношенията ви с Татяна Дончева вътре в ИБГНИ?

– Този вид политически пазарлък и този вид политически действия са всичко онова, срещу което се боря. И са основната причина да съм в политиката. Не одобрявам нито едно действие или бездействие. Включително и нейните разговори с Радостин Василев, без значение дали има или няма 500К. Но тя стана обект на кампания.

Започнахме с покер, да завършим с покер. Обединихме се около мнението, че в тази игра най-вещи са блъфьорите. Кой е най-изкусният блъфьор в сегашното предизборно раздаване?

– Най-опитни са партиите от статуквото, въпреки че допускат феноменални грешки по причини като интелект и образование. Всички останали от партиите на промяната нямаме този опит и също допускаме грешки, но… безгрешни са само ония, дето си седят на дивана в хола.

Смятате ли, че ГЕРБ блъфира с прогнозните резултати?

Със сигурност. Те са най-успешни в играта със социолозите. Но това е игра. Блъфовете не са по силите им.

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст