ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Управителят на „Сиела Норма“ е бил разпитан от прокуратурата

Веселин Тодоров

Управителят на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров е бил разпитан като свидетел от прокуратурата днес по образуваната преписка след жалбата на фирмата му срещу решението на ЦИК да бъдат задържани 228-те машини частна собственост.

„Беше необходимо да изясним в детайли ситуацията с тези 228 машини и с другите, за които малко повече шум се вдига сега в медиите. Пак искам да кажа, че нямам за цел в никакъв случай никой да бъде осъждан, преследван или тормозен, а единствено да бъде разрешено на „Сиела“ да си изпълнява качествено и в срок договора“, заяви Тодоров.

Тази сутрин Веселин Тодоров е разговарял и с висшето ръководство на МВР, но не по образуваната проверка срещу фирмата за доставката на машини извън обществените поръчки, а по организацията на изборите.

"Срещите по организацията на вота са традиционни и целят да се координират действията по машинния вот доставката на устройствата и охраната им", каза пред БНР Веселин Тодоров.

Машини за гласуване, които са частна собственост, няма да бъдат използвани на предстоящите избори. Това заявиха категорично днес от Централната избирателна комисия.

ЦИК не е дала и няма да даде разрешение допълнителни машини за гласуване, доставени извън обществените поръчки, да се ползват на изборите в неделя, дори под формата на резервни части, обяви пред БНР говорителят на комисията Цветозар Томов

Информацията за 199 машини, които се намират на склад в „Сиела Норма“, предизвика смут в ЦИК дали това е нова доставка извън обществените поръчки.

Фирмата даде списък със 139 повредени устройства, поиска да се освободят задържаните 228 в склада на „Карго партнер“, което ЦИК отказа да направи, даже поиска от МВР да охранява и склада на „Сиела“.

Томов коментира, че има разминавания в обясненията на фирмата, за което е сезирана ДАНС и вътрешния министър. По думите му се подкопава доверието във вота тази неделя, затова е поискана и охрана на въпросния склад на "Сиела Норма".

"Трябва да направим всичко възможно, за да успокоим хората, защото това е, което мен ме притеснява. Не ме притеснява, че някой може да вкара нерегламентирано машината преди изборите. Това няма да се случи! Напрежението дни преди изборите е силно притеснително! Полезният ход е да наложим строг контрол върху използването на тези устройства, тъй като това би могло да успокои хората – да ги убедим, че независимо от това, че рискът е чисто хипотетичен, ако се използва някоя от тези машини в изборите, независимо от това да не допуснем машина, която не е собственост на ЦИК, да бъде употребена по какъвто и да е начин на предстоящите избори", заяви той.

Централната избирателна комисия е изпратила до главния прокурор писмо с молба да се извърши проверка дали има данни за престъпление при доставката на машини от „Сиела Норма“ извън обществените поръчки, съобщиха говорителите на ЦИК.

Управителят на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров отрече за нова партида. В неговия склад са включително и 150-те устройства, дошлите в страната през Летище София, че не става дума за нови устройства.

„Абсолютно фалшива новина е, същите са – 150 плюс 36, пристигнали на Аерогара София и едни останали от пролетта 13 машини, общо 199, за които ние изрично сме уведомили ЦИК, уведомили сме прокуратурата. Със съгласие изрично на Софийска градска прокуратура сме ги докарали в склада на „Сиела“. Да, за съжаление вече има нужда от ремонт на машини,  в момента сто тридесет и няколко са повредени от обработени пет хиляди и няколко. Вероятно резервните машини би трябвало да бъдат около 400 за всичките 12-13 машини, които влизат в изборите“, обясни той.

От ЦИК днес бяха категорични, че държавата разполага с 12 837 машини, като от тях във страната и чужбина ще се гласува със 11 936 и има достатъчен резерв, за да се ползват за резервни части.

„Ще има пълна сигурност, че никакви, внесени от когото и да е, където и да е, по каквато и да е причина машини и нещо подобно на машини за гласуване, могат да повлияят на изборния процес. Всичко е пушилка в това отношение“, каза Цветозар Томов.

В изборния ден е забранена замяна на машини, ако устройство спре, ще се преминава към гласуване с хартиени бюлетини. Могат да се заменят само захранващи кабели.

„Няма начин, по който машината да бъде заменена с друга, тъй като върху нея трябва да бъде инсталиран софтуер, трябва да бъдат параметизирани флаш памети и смарт карти. Такава възможност ЦИК като решение не е предвиждала и не предвижда и в момента“, допълни Росица Матева.

Служебния правосъден министър Иван Демерджиев определи появата на още машини за гласуване, доставени от "Сиела норма", като преднамерено действие от страна на фирмата за дискредитиране на изборите. Той аргументира думите си така:

„Ако изследвате взаимовръзките между „Сиела“ и предходните управляващи, вероятно ще установите вие какъв интерес биха имали“.

Вътрешният министър Бойко Рашков разпореди спешна проверка, която до края на деня да изясни въпроса с машините за гласуване на "Сиела Норма".

По думите му досега няма данни, че допълнително внесените машини за гласуване от "Сиела Норма" са предназначени за изборни манипулации.

По рано днес брифинг пред сградата на ЦИК четирима членове на Комисията от една партия настояха да има 100 процента контролно броене на разписките от машинния вот. 

Георги Баханов коментира, че решението на ВАС за контролното броене не забранява да се броят разписките на 100%. 

"Върховният административен съд, ако се запознаете със самото решение, отмени решението за методичните указания единствено и само в частта за отчитане на машинното гласуване – че не трябва да бъде в отделен протокол, 100-процентово броене. Кое наложи да се внася отново в ЦИК, неин член, проект за изменение на това решение за 30% преброяване?", попита той. 

Йорданка Ганчева допълни: "На фона на създалата се ситуация, считам че 100-процентовото броене е една от гаранциите за сигурността и прозрачността на изборния процес".

Междувременно здравният министър Стойчо Кацаров предложи на ЦИК допълнение към изборния здравен протокол – членовете на секции, на районни комисии, да се тестват за коронавирус.

Становището на ЦИК е, че това не може да бъде задължително условие.

„Това е предложението на ЦИК, а решението дали ще бъде въведено е на министъра на здравеопазването и главния държавен инспектор“, каза Росица Матева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст