ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заради кризата с мигрантите ЕС създава нова агенция

мигрантска криза на границата между Беларус и Полша

Заради ескалиращата криза с мигрантите на границата между Полша и Беларус ЕС се избърза със създаването на нова агенция. Тя  ще разполага с по-големи оперативни и технически правомощия, за да улесни сътрудничеството между страните от блока и да допринесе за сближаване на стандартите в областта на убежището.

Законодателството, одобрено в четвъртък от Европейския парламент, надгражда съществуващия мандат на Службата на ЕС за подкрепа в областта на убежището, която функционира от 2011 г. и е базирана във Валета, Малта.

Предвижда се новата агенция да предоставя оперативна и техническа помощ на държавите членки, по тяхно искане. Това ще включва например подпомагане на идентифицирането и регистрирането на граждани на трети държави или подпомагане на националните органи при управлението на процедурата за международна закрила – включително при кризи и ситуации на преместване и презаселване – и по-общо при прилагането на общата европейска система за убежище.

Тя ще бъде натоварена и с разработването на оперативни стандарти, анализи и насоки, както и с обучение по въпроси, свързани с убежището.

По искане на  ЕП, Агенцията ще създаде длъжност за служител по въпросите на основните права, който ще отговаря за новосъздадения механизъм за подаване на жалби. Служителят по въпросите на основните права ще отговаря за това Агенцията да спазва основните права в хода на своята дейност. В по-общ план той ще отговаря за насърчаване на спазването на основните права в политиката на ЕС в областта на убежището.

Агенцията ще създаде резерв от най-малко 500 национални експерти в областта на убежището (8 български експерти), които могат да бъдат мобилизирани бързо като членове на екипи за подкрепа в областта на убежището, заедно с експерти на Агенцията, и да предоставят оперативна помощ на място.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст