ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Засега няма данни, че допълнителните машини са за манипулации

Бойко Рашков

Засега няма данни, че допълнително внесените машини за гласуване от "Сиела Норма" са предназначени за изборни манипулации. Резултатите от назначената проверка по случая се очакват днес следобед.

Това заяви в Кърджали вътрешният министър Бойко Рашков.

"Машините, които, ако действително са закупени толкова на брой, колкото се публикуваха в медиите, от частната фирма "Сиела Норма" –  ще установим сега за каква цел са внесени. Даже проверката тече в момента", допълни той.

По-рано днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди спешна проверка, която да изясни до края на деня в детайли въпроса с машините за гласуване на „Сиела Норма". След приключването на проверката обществото ще бъде уведомено за резултатите, уточняват от вътрешното министерство.

От фирмата "Сиела Норма", която доставя машините за изборите в неделя, заявиха пред БНР, че 199-те машини, които са в неин склад, включват 150, доставени преди дни през летище "София", както и други 36 – пак доставка от последните седмици.

Късно снощи ГЕРБ даде брифинг и обяви, че има нова доставка на устройства и изрази съмнения за манипулации на вота. От "Сиела Норма" отрекоха обвиненията.

Вчера изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров уведоми с писмо Централната избирателна комисия за тези машини, които ще се използват за резервни части. Поиска и освобождаване на другите задържани 228, които се ще ползват за същата цел. До момента от "Сиела Норма" са установили 136 устройства с проблеми.

От ЦИК сезираха ДАНС и вътрешния министър Бойко Рашков за разминавания по подаваната до момента информация от фирмата доставчик. Председателят на Комисията Камелия Нейкова коментира:

"В това писмо от 3 ноември той (Веселин Тодоров – бел. ред.) е посочил, че са (машините – бел.ред.) за Албания, за Грузия и са собственост на "Смартматик". Ако тези машини са предназначени във връзка с поддръжката по договор №1 от 6 февруари, как така се поддържат машините с машини, които са чужда собственост? Или може би г-н Тодоров за пореден път ще твърди, че ЦИК нещо не е наясно с цялата ситуация".

Пред склада на фирмата вече има засилено полицейско присъствие.

Веселин Тодоров каза, че машините са същите – "150 плюс 36 пристигнали на аерогара "София" и едни останали от пролетта 13 машини – общо 199".

"За тях ние сме уведомили ЦИК, уведомили сме прокуратурата и с изрично съгласие на Софийска градска прокуратура сме ги докарали в склада на "Сиела", който е охраняван", допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст