ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма да има локдаун, съобщи Кацаров

Стойчо Кацаров

Не се налага локдаун у нас, заяви на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Мерките и зеленият сертификат дадоха резултат. Броят на заразените с коронавирусната инфекция намалява, изтъкна той. "През цялото време не сме залагали на страха, не сме се опитвали да плашим хората и да използваме страха от заразата, за да ги мотивираме да спазват противоепидемичните мерки, а напротив – през цялото време настоявахме хората с разума си и с чувството си за отговорност да приемат, че това зависи от всички нас", посочи още министърът. И благодари на хората, както и на медиите, станали част от общонационалните усилия за справяне със заразата.

Удължаване на епидемичната обстановка с между 4 и 6 месеца ще предложи здравното министерство на правителството. Удължаването на епидемичната обстановка ще бъде предложено на следващото заседание на кабинета, уточни ресорният министър.

В момента сме надолу от пика и се надяваме при спазването на мерките този спад да продължи, обясни съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова. Наблюдава се тенденция за намаляване на болните. За качването на върха ни трябваха по-малко от 13 седмици, подчерта проф. Кожухарова. Има рязко нарастване на броя на тестовете, особено след въвеждането на зеления сертификат. По време на епидемична вълна това всъщност е най-сигурния начин за противодействие, защото всеки положителен се изолира и това намалява броя на заразените, изтъкна професорът. Зеленият сертификат е активизирал и ваксинацията у нас, но усилията в тази насока трябва да продължат.

Нови лекарства за лечение на пациенти с коронавирус се очаква да бъдат доставени у нас в края на ноември или началото на декември. Продуктите са за различни групи болни – с лека, средна и тежка форма на заболяването. Директорът на дирекция „Лекарствена политика“ в ресорното министерство д-р Десислава Велковска обяви, че в българските болници вече се прилага успешно един от препаратите с моноклоналните антитела за лечение на COVID-19, а вече тече договаряне и за другия подобен продукт. "Тази група лекарствени продукти представлява интравенозна инфузия и по този начин се обхващат пациентите с лека до средно тежка форма, които са настанени извън лечебно заведение", обясни д-р Велковска.

Предстои сключване на договор и първа доставка за противовирусния продукт на „Мерк“, който е във формата на таблетка. Ще се предписва в рамките на 5 дни след позитивния тест, като ще се пият по две таблетки на ден и може да се прилага при възрастни и деца над 12 г. с лека форма на коронавирус. Председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че се очаква до края на ноември експертите от Европейската агенция по лекарствата да излязат с научно становище, което да позволи масово прилагане у нас.

От първия медикамент за лечение на коронавирусна инфекция – ремдесивир, са закупени и използвани над 180 000 флакона за пациенти в тежко състояние. А за сериозните COVID случаи в идните седмици ще е на разположение нов имуносупресор.

"Това, че са открити различни възможности за лекарствено лечение, не значи да спрем да се ваксинираме или да мислим, че по този начин можем да се справим със заболяването", подчерта министър Кацаров. Всички лекарства имат по 50-60 процента ефективност, което е много по-ниско от ваксинацията и освен това все още няма медикамент, който да може да повлияе достатъчно на пациент в критично състояние.

Министърът отговори на въпрос кога големите ученици ще могат да се върнат в клас, като заяви, че това трябва да бъде преценено от образователното министерство. "Ние сме в процедура на договаряне на тестове, които по наши изчисления, би трябвало да стигнат за месец напред", уточни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст