ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Милиардите от ЕС ще подкрепят и банковите кредити за бизнеса

евро

Кредитирането за бизнеса ще се ускори в периода 2022–2023 г. в синхрон с възстановяването на частните инвестиции, подкрепени и от Националния план за възстановяване и устойчивост, прогнозира Министерството на финансите. 

"Очакванията са растежът на общо вземанията от предприятия в края на 2022 г. да бъде 4.7%, а този на вземанията от домакинства да се ускори до 7.9%. Общо вземанията от частния сектор през 2022 г. ще се увеличат с 5.9%, а през 2023 г. – с 6.5%. През 2024 г. общо годишното нарастване на вземанията от предприятия ще бъде 5.7%, а на вземанията от домакинства – 8.1%", се казва в актуализираната макроикономическа прогноза на МФ, публикувана в петък.

Страната ни очаква да получи 12.9 млрд. лева безвъзмездни средства от Плана за възстановяване и устойчивост. На 25 октомври говорител на ЕК съобщи, че Брюксел е започнал оценка на българския план. Според представителството на ЕК в България получаването на одобрение от Брюксел отнема между 50 и 160 дни. След това оценката на Европейския съвет отнема още между 20 и 40 дни. На практика това означава, че шансовете за получаване на авансово плащане на 13% от средствата по Плана за възстановяване до края на 2021 г. са нищожни.

Иначе в актуализираната си прогноза финансовото министерство казва, че общото реално нарастване на БВП е запазено от 4% за тази година. През 2022 г. икономическият растеж ще се ускори до 4.6% поради силното увеличение на инвестициите.

"По-високата прогнозирана инфлация през 2022 г., в сравнение с есенната прогноза, ограничава до известна степен реалното нарастване на реалния разполагаем доход на домакинствата, при равни други условия. По-умереният темп на нарастване на потреблението оказа влияние и върху общия икономически растеж за 2022 г., който е с 0.3 пункт по-нисък от този в есенната прогноза", уточняват от МФ.

До края на 2021 г. се прогнозира ускорение на инфлацията до 4.5%, а средногодишната инфлация се очаква да бъде 2.4%. Въпреки корекцията в посока нагоре спрямо предходната прогноза, запазено е очакването, че инфлацията в края на 2022 г. ще бъде по-ниска от 2021 г., а именно 3.1%. Това ще се реализира по линия на допускането, че високото равнище на международните цени на енергийните стоки ще се запази само до първото тримесечие на следващата година, след което ще се понижи. Средногодишната инфлация за 2022 г. се прогнозира да бъде 4.2 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст