ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Маркет линкс”: 24,65% за ГЕРБ, 23,56% за ПП

Избори 2021 Президентски и парламентарни избори гласуване машини

ГЕРБ печели изборите, но с много малка преднина пред "Продължаваме промяната". Това сочат първите резултати от екзитпола на агенция "Маркет линкс" за парламентарния вот към 20 часа. Според социолозите разликата между партиите на Бойко Борисов  и Кирил Петков е едва 1%. Екзитполът дава 24,65 % на ГЕРБ и 23.56 на сто на "Продължаваме промяната". На трето място е БСП, която получава 13,97 процента от гласовете на избирателите, а резултатите между следващите три партии ще се решават с фотофиниш.

Данните показват, че подкрепата за ДПС е 10,19 на сто. След това избирателите са подредили "Има такъв народ" и "Демократична България" – съответно с 9,1 на сто и 8,59. Според "Маркет линкс" партията на Костадин Костадинов – "Възраждане", също влиза в парламента с подкрепа от 4,29 процента. Под чертата към момента остава "Изправи се БГ! Ние идваме!". 

Вотът за президент

Румен Радев е категоричният победител в първия тур на изборите за държавен глава. Според резултатите от екзитпола на "Маркет Линкс" настоящият президент и кандидат за втори мандат получава 49,48 процента от гласовете на избирателите. На второ място е кандидатпрезидентската двойка, подкрепена от ГЕРБ – проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева. За тях са гласували 23,03 на сто от отишлите до урните. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е на трето място. Той получава подкрепата на 9,04 процента от избирателите. Четвърти е Лозан Панов с 5,06 на сто.

Това означава, че ще има балотаж, тъй като за да може настоящият държавен глава да спечели втори мандат още на първи тур, законът изисква избирателна активност от 50% плюс един. Според "Маркет линкс" обаче избирателната активност е едва 33,2 на сто.

  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст