ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР отчете 84 сигнала за изборни нарушения

Избори гласоподаватели урни гласуване

И МВР се отчете по темата за изборните престъпления, след като по обяд днес прокуратурата преброи 113 образувани досъдебни производства. Във вътрешното ведомство между 10 и 15 часа са постъпили 84 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

От 14 октомври досега са били получени общо 847 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. От тях 815 са в СДВР и областните дирекции на МВР в страната, и 32 – в ГДБОП.

Преобладаващата част – 688, са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции. За неправомерна агитация сигналите са 35 в сравнение с 22, по данните към 10.00 часа днес. За корпоративен вот са 18, а за унищожаване на имущество – три.

Съставените предупредителни протоколи са с 57 повече от издадените до 10.00 часа тази сутрин, или общо 7091. От тях 2341 са от ОД на МВР-Пловдив, Бургас – 881, Благоевград – 661, СДВР – 458, и др.

Три нови досъдебни производства са образувани от сутринта досега, като общият им брой е 141, от които 112 са за престъпления против политическите права на гражданите. Най-много са производствата в ОД на МВР Бургас – 25, Монтана – 13, Смолян и Сливен – по 10, Видин и Хасково – по 9, и др. Няма образувани ДП в ОД на МВР в Добрич и в Пловдив.

Издадени са били 1166 удостоверения за гласуване от дирекцията "Български документи за самоличност".

На територията на страната няма произшествия от компетентността на органите за пожарна безопасност и защита на населението, свързани с произвеждането на изборите. Нормална е и обстановката в зоната на отговорност на ГД "Гранична полиция". Граничните проверки се осъществяват своевременно. Пропускателната дейност през граничните пунктове е при нормална интензивност на потока от пътници.

Изборният процес протича нормално, без инциденти. Криминогенната обстановка в страната е спокойна, съобщават още от МВР.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст