ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП изпреварва ГЕРБ. Радев води убедително преди балотажа

Бойко Борисов

Малка разлика между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" в битката за първото място на парламентарните избори. Водещите кандидати за президент Румен Радев и Анастас Герджиков излизат на балотаж след седмица. Това показват първите прогнозни резултати на водещите социологически агенции. На този етап се задава и сериозно разместване в новия парламент. Шест или седем партии ще трябва да решат коалиционния ребус в Народното събрание. Подкрепата към т.нар. партии на протеста – "Демократична България" и "Има такъв народ" се свива драстично, а "Изправи се, ние идваме" остава под чертата за влизане в парламента. За сметка на това близо до прага е "Възраждане". Трябва обаче да се има предвид, че екзитполовете не отразяват гласуването зад граница, от където бе съобщено за повишена мобилизация от страна на сънародниците ни.

Радев води убедително преди втория тур

Всички водещи социологически агенции дават сериозна преднина на Румен Радев пред Анастас Герджиков. Данни на "Алфа рисърч" показват, че Румен Радев печели с 49.1% първия тур на президентския вот, докато Анастас Герджиков получава 26.5 процента. На този етап обаче избирателната активност и подкрепата за Радев не му дават окончателната победа без балотаж. Екзитполът на "Галъп" също сочи балотаж между Румен Радев и Анастас Герджиков на 21 ноември. Причината е най-вече ниската избирателна активност, тъй като за да има избран президент на първия тур, до урните трябва да са отишли над 50% от гласоподавателите. А това условие очевидно няма как да бъде изпълнено.

"Резултатът към момента дава оптимизъм, но ще бъде грешка да си мислим, че изборите са предрешени. На този балотаж ще се сблъскаме с партийно-организирания вот на картела на статуквото. Единственият начин да победим огромните му ресурси, да надделеем над лъжата, манипулацията и заплахите е да бъдем мобилизирани", каза Румен Радев.

"Призоваваме всички политически лидери още утре да положат усилия за това да съставят редовно правителство. На тези трети избори се убедихме в едно и това е, че колкото и избори да направим резултатът ще е общо взето еднакъв. Ту една, ту друга партия изведнъж се оказва с много гласове, а друга с по-малко. Така наречените партии на промяната имат сравнително еднакъв общ брой гласове и проценти.Той се променя с малко. И 5 пъти да направим избори резултатът ще е същия", коментира на брифинг кандидат-президентът Анастас Герджиков. Той каза, че бори за гласа на всеки един български гражданин, давайки знак, че би приел и подкрепата на ДПС на балотажа. 

В президентската надпревара след това се подреждат Мустафа Карадайъ, Лозан Панов и Костадин Костадинов. 

ГЕРБ и ПП в луда надпревара за първото място

Около 1% е разликата между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната". "Алфа рисърч" даде преднина на ГЕРБ, извеждайки ги на първо място с 24.8% подкрепа. "Продължаваме промяната" са втори с 24.1 процента. "Галъп" обаче даде прогнозни резултати с обратен знак – ПП са първи 25.7%, а ГЕРБ-СДС  са втори с 23.5 процента.

Резултатът на ПП е достатъчно силен, а те може да получат "бустерна доза" гласове от чужбина. Точно по този начин през юли "Има такъв народ" успя да победи ГЕРБ с минимална разлика. Оценката на изборните коментатори е, че "Продължаваме промяната" е получила гласове от протестните формации, които просто са прелели кръв към. Изненадата в случая е, че за пръв път от много време политическа формация успява да издърпа от гласовете и на двата спектъра – ляво и дясно.​

Изглежда, че ГЕРБ и ДПС са успели да мобилизират целия си електорат, тъй като и техните кандидати за президент получават силно идентични резултати с листите им за парламентарния вот. 

Големите губещи засега са "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се, ние идваме".

ИТН се срива от първа позиция през юли до пето място сега. Въпреки това лидерът на формацията Слави Трифонов заяви, че не съжалява за поведението си в последните два парламента. "Ако можех да върна времето назад, пак щях да постъпя по същия начин, без да влизам в уговорки, без да се поддавам на натиск и без да ви лъжа", каза Трифонов. 

"Нека да поздравим "Продължаваме промяната", независимо дали ще са малко над, или малко под ГЕРБ, няма никакви съмнение, че техният резултат е силен и една голяма част от причините, поради която при нас се наблюдава такъв отлив се дължи на техния резултат. Трябваше да положим повече усилия да си обновим листите, нещо, което не можахме да направим в адекватна степен. Има много неща, които ще трябва да отчетем с оглед на едни бъдещи избори. Резултатът със сигурност е неудовлетворяващ и не може да бъде по-друг начин оценен. Но той все пак ни дава възможност нещата, които сме си поставили като цел и за които сме търсили подкрепа да ги свършим", коментира след първите резултати лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

БСП от своя страна постига сходен резултат спрямо изборите през април и юли и остава трета политическа сила. Нейната подкрепа обаче се явява ключова за съставяне на правителство. 

"Ако получим покана за разговори, от БСП ще се отзовем с нашата програма, нашите мерки по енергийна криза, социална криза, здравна криза. Разговорите от тази вечер до следващата седмица трябва да са за формиране на парламентарно мнозинство. Водеха се разговори за всичко друго, за министри, но не за такова мнозинство. То трябва да предложи и да приеме бюджета за следващата година. Готови сме и ще участваме в мнозинство, което ще донесе промяна и ще отстрани ГЕРБ от властта", заяви в следизборен коментар социалистът Георги Свиленски.

Предварителните данни на "Алфа рисърч" дават следното разпределение в новия парламент: ГЕРБ – 65 депутати, ПП – 64, БСП – 36,  ДПС – 28, ИТН – 28 и ДБ – 21 депутати.

"Възраждане" вместо ИБГНИ

Това понастоящем е последната възможна рокада в новия парламент. Агенциите дават резултати на "Възраждане", които са много близки до прага от 4% за влизане в Народното събрание. Далеч от бариерата според прогнозите остава "Изправи се, ние идваме".

"Подкрепата се вля в нов политически субект – „Продължаваме промяната”. Радваме се за тях, защото ние сме част от това пространство. Очевидно българските граждани, които искат промяна, повярваха, че те са субектът, който може да я донесе. Най-вероятно те ще бъдат победители", коментира Мая Манолова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че още утре ще поиска да се премахнат всички ограничителни мерки, да се премахне зеленият сертификат. Не можем да подкрепим правителство, което няма да махне всички мерки, категоричен бе Костадинов.

Паралелното преброяване

"Продължаваме промяната" изпреварва ГЕРБ и има 26.8% срещу 23.7% според паралелно преброяване на "Маркет линкс" при 70% от извадката.

Трета се нарежда "Има такъв народ" с 10.7%, като зад нея с минимална разлика е БСП – 10.5%. ДПС запазва своите 9.9%, а "Демократична България" е с 5.1%.

"Възраждане" изглежда много вероятен участник в новия парламент с 4.4%, докато ИБГНИ е с 2.4% и няма големи шансове.

Данни на социологическа агенция "Галъп" от паралелното преброяване при 85% изпълнение на извадката показват, че "Продължаваме Промяната" печели предсрочния парламентарен вот с 26.3% от гласовете. Коалицията ГЕРБ – СДС остава втора политическа сила с 23.3 на сто. 

Ето и колко процента от вота на избирателите са привлекли и останалите партии и коалиции по информация на "Галъп":  БСП – 11.4%; ДПС – 10.7%, "Има такъв народ" – 8.9%, "Демократична България" – 6.8%, "Възраждане" – 4.9%, "Изправи се БГ! Ние идваме!" – 2.5%, ВМРО – 1.1%.

И според двете проучвания Румен Радев печели около 50% от гласовете , а Анастас Герджиков близо 24 на сто.

*Статията е обновена в 22.20 часа на 14 ноември

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст