ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Висока избирателна активност в Барселона, дълги опашки в Турция

вот в барселона

Първа отвори избирателната секция в Крайстчърч в Нова Зеландия  за българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за президент, вицепрезидент и за Народно събрание. Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания – 132 секции, Турция – 126, Германия – 82, Испания – 69, САЩ – 55 секции, Гърция – 26.

Българските граждани могат да гласуват в различни краища на света – от Осака в Япония до Сан Франциско в САЩ, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия. За тези избори за първи път се разкрива избирателна секция и в Бахрейн.

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 06:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

Спокойно започна изборният ден в Испания. Българите гласуват в 69 избирателни секции, повече отколкото на предишните два вота през юли и април.

Изборният ден започна в 7 часа местно време и ще приключи в 20 часа, ако няма повече желаещи за гласуват. Последни отвориха избирателните секции на Канарските острови заради часовата разлика. В 19 от секциите се гласува с машини, а в останалите 50 – с хартиени бюлетини. Заявление за гласуване са подали 3 202-ма души, което е по-малко от предишните два вота, но избирателната активност до този момент в Барселона е висока.

Отворени са две секции в Генералното консулство и изборният ден протича нормално без произшествия. Машините за гласуване са в изрядно състояние. Право на глас имат дори тези българи, чийто документи за самоличност са с изтекла валидност през миналата година.

Намеса на членовете на Секционните избирателни комисии при вота с машини, дълги опашки и посещения на представители на властта и на политическите партии в Турция – така протича вота в югоизточната ни съседка, където има открити 126 секции, съобщи БНР.

Не секва притокът от хора, които желаят да подадат своя глас в секциите в Турция. В двете секции в квартал "Авджълар" в Истанбул на миналия вот гласуваха 1200 души, сега се очаква техният брой да достигне 3000. Някои хора чакат над 3 часа, за да стигнат до урната.  

По обяд гласуването заприлича на политически митинг – на посещение в „Авджълар“ дойдоха кметът на квартала Туран Ханчерли, представител на областната управа от управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и представители на опозиционната Републиканска народна партия и Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмед Давутоглу.

Две избирателни секции са отворени в Москва – в посолството и в Българския център на промишлеността, и по една – в генералните консулства на страната ни в Санкт Петербург и Екатеринбург. Навсякъде ще се гласува с хартиени бюлетини, защото в нито една от секциите не се очакват в 300 и повече избиратели, заяви за БНР посланикът ни в Москва Атанас Кръстин. Посланикът очаква избирателна активност, сравнима с тази на парламентарните избори през април и юли.

В Германия се гласува само на 40 адреса. Единствено в Берлин, Мюнхен, Хамбург, Франкфурт и Щутгарт има изборни секции и извън посолството и консулствата. Повече от една секция е разкрита в областите с най-голяма концентрация на българи, както и с оглед на досегашната активност на изборите. През април българите можеха да гласуват в рекордните 62 града. Германия е изискала задължително от членовете на избирателните комисии да предоставят документи, гарантиращи завършен ваксинационен цикъл или преболедуване на Covid-19.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст