ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Износът ни за ЕС расте с 23.5% за осемте месеца

пазари

Европейският съюз остава най-големият търговски партньор на България. През август тази година износът ни за ЕС нараства с 26.6% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 3.54 млрд. лева.

През периода между януари и август увеличението е само с 23.5% спрямо същия период на 2020-а. Български стоки за 28.80 млрд. лева са продадени в страните от общността. Няма промяна и в групата на основните търговски партньори на България. За осемте месеца това са Германия /за която заминали стоки за 6.82 млрд. лева/, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които приемат 69.60% от износа за държавите – членки на Евросъюза.

Добрата новина е, че расте износът ни към всяка от тези страни. А лидер е Италия, при която има увеличение на експорта от 35.9%, който е на стойност 3.25 млрд. лева. С Румъния износът е с 32.9% по-висок и достига 4.30 млрд. лева. При Белгия нивото на експорта се запазва на това от периода януари-август на миналата година – 1.29 млрд. лева.

Ръст има и при вноса на стоки от общността.

През август импортът нараства с 23% спрямо осмия месец на миналата година и е на стойност 3.47 млрд. лева.

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари – август расте с по-висок темп. Увеличението е с 25% на годишна база, като са внесени стоки общо за 29.03 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Нидерландия и Унгария. Техният дял е 59.22 на сто.

Повишен е вносът от всички тези страни. Най-висок е той при търговията с Белгия – 31.1%, но все още не успява да прескочи нивото от един милиард лева /914.1 млн. лева/. От Германия са влезли у нас с 30.5% повече стоки, а импортът е на стойност 6.04 млрд. лева. 

 

Отрицателно външнотърговското салдо

В крайна сметка външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС през периода януари – август 2021 г. е отрицателно и е на стойност 231 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст