ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НАТО: Присъствието ни в Черно море не е заплаха за Русия

Йенс Столтенберг Дмитро Кулеба

Присъствието на НАТО в Черно море е с отбранителна цел и не е заплаха за Русия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след днешната си среща с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба в централата на пакта в Брюксел.

Увеличихме присъствието в Черно море след 2014 г. заради руските агресивни действия в Украйна, поясни Столтенберг. Той отбеляза, че три черноморски държави са в НАТО – България, Румъния и Турция – а две са партньори на алианса – Грузия и Украйна. НАТО е в готовност да защити всеки съюзник от всяка заплаха и това трябва да бъде ясно, добави генералният секретар.

Той призова Русия за прозрачност в действията по повод, по думите му, необичайното струпване на руски бойци и военна техника по общата граница с Украйна. Столтенберг заяви, че всяка следваща провокация или агресия ще има сериозни последици.

Важно е напрежението да спадне, всички съюзници осъждат руското поведение, посочи генералният секретар. По неговите думи помощта на НАТО за Украйна не застрашава Русия. Столтенберг отбеляза, че НАТО не вижда непосредствена заплаха от руски военни действия срещу страна от алианса.

Украинският министър Кулеба коментира, че руското военно присъствие по общата граница е знак за готовността на Москва да премине към действие. По неговите думи Русия показва, че военни действия не са изключени. Според Кулеба руското военното присъствие, разпространяването на дезинформация, оказването на миграционен натиск по границите на ЕС и НАТО, политиката с доставките на газ, са части от хибридна война на Москва срещу евроатлантическата общност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст