ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Австрия влезе в сила локдаун за неваксинираните

австрия виена карантина коронавирус

Днес в Австрия влезе в сила локдаун за неваксинираните срещу ковид, предаде ДПА. Граждани, които не са имунизирани, ще могат да излизат от дома си при съществена необходимост, за посещение при лекар или за да ходят на работа. Разрешава им се също да излизат за кратки разходки. Ще бъдат създадени и контролни пунктове, които ще следят за спазването на разпоредбите. Нарушенията ще се наказват с глоби до 1450 евро.

Данните за разпространението на заразата от коронавирус в страната сочат увеличение. Вчера властите регистрираха над 11 552 нови случаи, а броят на новозаразените на седемдневна база показа средно по 850 на 100 000 души население.

Мерките за налагане на локдаун ще останат в сила първоначално за период от 10 дни. Ограниченията се въвеждат от федералното правителство и правителствата на няколко провинции, но канцлерът Александър Шаленберг каза, че провинциите са в правото си да въведат още по-строги мерки.

Столицата Виена вече обяви, че ще въведе допълнителни правила с изискване за писиар тест от ваксинирани и преболедували, които посещават ресторанти вечер, както и за всички събития, на които присъстват повече от 25 души.

Надеждата е, че локдаунът ще насърчи ваксинацията. При предишното затягане на мерките имаше скок в броя на хората, които си поставяха ковид ваксини. Около 65 процента от населението в Австрия вече е имунизирано.

Австрийското правителство обмисля налагане на вечерен час от 22 ч. Решение по въпроса ще бъде взето в сряда, съобщи снощи министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн по обществената телевизия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст