ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС се готви да включи САЩ в своите военно-индустриални проекти

Жозеп Борел

Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Жозеп Борел обяви, че министрите на отбраната от ЕС ще одобрят поредица от нови съвместни проекти със Съединените щати, увеличавайки общия им брой от 46 на 60.

Европейският съюз е готов да започне преговори с Вашингтон за приемане на САЩ в европейски отбранителни и военно-индустриални проекти. Това заяви Жозеп Борел при пристигането си на срещата на министрите на отбраната на ЕС във вторник, 16 ноември.

„Днес първо ще проведем среща на управителния съвет на Европейската агенция за отбрана. Възнамеряваме да одобрим мандата за преговори по административните регулации със Съединените щати, за да могат те да участват в проектите на Европейската агенция за отбрана, което ще отвори вратата за започване на диалог за отбраната и сигурността. Това беше условие на Съединените щати и очаквам министрите да се съгласят да започнат преговори", каза Борел.

На въпрос на източноевропейски журналисти дали министрите възнамеряват да обсъждат „агресивните действия на Русия по техните граници“, Борел каза, че този въпрос „не е в дневния ред на срещата“, но, както се очаква, „ще бъде повдигнат от отделни страни от ЕС по време на работен обяд. където е поканен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг“.

Новите административни разпоредби трябва да отворят на Съединените щати достъп до участие в проекти на Европейската политика за постоянно структурирано отбранително партньорство (PESCO), която предвижда съвместно разработване, създаване и изпълнение на проекти за нови видове оръжия и отбрана, оборудване и продукти с двойна употреба, както и развитието на общи логистични, информационни и кибервоенни способности. 

Това споразумение би открило широки възможности пред американския военно-промишлен комплекс да получава поръчки за отбрана в рамките на европейската отбранителна политика.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст