ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Коалиционният договор в Германия може да е съгласуван още следващата седмица

Олаф Шолц

Коалиционният договор за създаване на бъдещето правителство на Германия може да бъде съгласуван още през следващата седмица –  такава е целта на участниците в преговорите. Това са обявили в Берлин генералните секретари на Социал-демократическата партия на Германия (СДПГ), Свободната демократическа партия (СвДП) и "зелените" на съвместна пресконференция.

"Усилията ни са насочени към това през следващата седмица да постигнем коалиционен договор", е казал генералният секретар на "зелените " Михаел Келнер. Представителят на либералите Фолкер Висинг е казал, че преговорите вървят "по-бързо, отколкото аз очаквах". Генералният секретар на СДПГ Ларс Клингбайл, от своя страна, е потвърдил, че преговорите продължават в сряда, петък и понеделник. "Целта ни е да завършим работата по коалиционния договор през следващата седмица", е казал той.

Коалиционните преговори между социалдемократите, "зелените" и либералите за сформиране на новото правителство на Германия започнаха на 21 октомври. За обсъждането на различните теми трите партии създадоха 22 работни групи. Целта на преговорите е сформирането на бъдещето правителство в срок до 10 декември. Ако те завършат успешно, то новият канцлер ще стане кандидатът от Социал-демократическата партия на Германия Олаф Шолц.

На проведените на 26 септември парламентарните избори победилата СДПГ получи 25.7% от гласовете на избирателите. Консервативният блок Христиан-демократически и Христиан-социалния съюз взеха само 24.1%, което е най-лошият резултат в неговата история. За Свободната демократическа партия гласуваха 11.5% от германците, за "Союз-90"/"зелени" – 14.8%, а за дяснопопулистската "Алтернатива за Германия" – 10.3 процента. В Бундестага влезе и Лявата партия с 4.9% от гласовете.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст