ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стоев: Мястото на всички страни от Западните Балкани е в ЕС

Светлан Стоев

Мястото на всички страни от Западните Балкани е в Европейския съюз – с това послание българският външен министър Светлан Стоев се обърна в двустранните си срещи към своите колеги от Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия, които се състояха в Брюксел на 15 ноември, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Първите дипломати от страните от Западните Балкани бяха в белгийската столица за участие в работна среща на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/.

България и Косово имат близки, приятелски и откровени отношения, е заявил българският външен министър при срещата си вицепремиера и министър на външните работи на Косово Доника Гервала-Шварц. Двамата събеседници са се обединили около необходимостта от ясна европейска перспектива за държавите от региона, включително Косово.

България и Черна гора имат силни исторически връзки и динамично развиващи се отношения днес, е изтъкнал министър Стоев в разговора си с черногорския първи дипломат Джордже Радулович. Радулович е благодарил за подкрепата, която неговата страна получава от България в процеса на европейска интеграция.

"През 2022 г. ще отбележим 30 години от признаването на Босна и Херцеговина от България като суверенна и независима държава. Ние сме притеснени от днешната ситуация в страната и призоваваме за конструктивен диалог, пълноценно функциониране на институциите и продължаване на процеса на реформи. България подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Босна и Херцеговина", е подчертал министър Светлан Стоев в разговора с босненския си колега Бисера Туркович. Тя е запознала българския външен министър с трудната политическа ситуация в страната и проблемите, пред които тя е изправена. Министър Туркович е благодарила за подкрепата, която България оказва на Босна и Херцеговина.

Енергийното сътрудничество и преодоляването на тежките социални и икономически последици от пандемията в условията на нарастващи цени на енергийните ресурси и необходимостта от предприемане на мерки в подкрепа на бизнеса и домакинствата са били основните теми, обсъдени в разговора на българския външен министър със сръбския министър на външните работи Никола Селакович.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст