ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков би приел да работи в екип с Кирил Петков и Асен Василев

Николай Денков

Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев. Бих приел, ако задачите и приоритетите са правилно поставени, заяви пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на образованието Николай Денков в отговор на въпрос дали би приел да стане министър на образованието в следващ, редовен кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". С Кирил Петков и Асен Василев винаги сме имали чудесни контакти, но когато става дума и за коалиционни преговори, там вече стоят други въпроси, посочи Денков. И добави, че това, което е чул като анонс за разговорите с коалиционните партньори, които предстоят, е, че първо трябва да се обсъдят темите, приоритетите, и тогава да се види кой може да ги изпълни. "Нека видим какви ще са темите. За мен това в момента не стои като тема изобщо. Представете си, че приоритетите, които коалиционните партньори сложат, не са тези, които аз смятам за правилни, каза още министърът. Той подчерта, че неговата сила е в това, че е експерт в науката и висшето образование.

По повод тестовете за коронавирус и връщането на децата в училище Денков отбеляза, че в цялата училищна система трябва да има съгласие между учители, директори, родители, за да се случат планираните промени. Така стана за учениците от първи до четвърти клас, когато учители и родители се разбраха за най-доброто решение. Сега социалните партньори имат своите резерви, затова продължаваме да обсъждаме всякакви варианти, като основният принцип е ясен – приоритет са първи-четвърти клас, изтъкна той. И информира, че за тях тестове има, осигурени са до края на следващата седмица. Очакват се следващите доставки.

За големите ученици, когато се появят тестове в складовете, те веднага ще бъдат разпределени в училищата. Няма ги в момента в складовете и ги няма най-вече, защото на дистрибуторите им трябва време да осигурят необходимите бройки, уточни министър Денков. Според него въпросът не е в средствата, такива има. "След като вече се опарихме един-два пъти, докато не видя тестовете в склада, никакви планове не можем да направим. За сметка на това, организацията е такава, че в деня, в който се появят тестовете, на следващия вечерта те са вече във всички училища", увери служебният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст