ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Експерти обясняват: Защо и ваксинирани влизат в болница с Ковид

Кристиан Дростен

Нови данни от Германия сочат, че все повече хора, ваксинирани срещу Ковид-19, влизат в болница, като немалко от тези пациенти са на възраст под 60 години. На какво се дължи това? Експерти обясняват причините, пише "Дойче веле".

Учените, лекарите в интензивните отделения и специалистите от института „Роберт Кох“ в Германия са единодушни в този свой общ извод: ваксинациите срещу коронавируса ефикасно предпазват ваксинираните от тежко протичане на Ковид-19 и от смърт. Според най-сериозната експертна инстанция в Германия, института „Роберт Кох“, ефективността на ваксинациите за всички хора над 18 години възлиза средно на 72%.

И ваксинирани се разболяват от Ковид-19. Защо?

В същото време редица експерти не крият, че и ваксинирани хора се разболяват от Ковид-19. Най-известният германски вирусолог, д-р Кристиян Дростен, заяви в интервю за седмичника „Ди Цайт“: „Имаме си работа с една пандемия, за която допринасят всички, включително и ваксинираните, макар и в по-малка степен“. По думите на Дростен особено опасна е Делта мутацията на коронавируса, която "има свойството да се разпространява въпреки ваксината".

Макар че делът на ваксинираните сред заболелите с изявена симптоматика в Германия нараства, специалистите не се съмняват, че ваксинацията много помага – особено на най-застрашените. Карстен Вацл от Германското дружество по имунология казва, че при неваксинираните във възрастовата група над 60 години рискът от заболяване със симптоматика е 3-4 пъти по-висок, отколкото при ваксинираните. А опасността от наложителна хоспитализация дори надвишава този риск. В момента ваксинираните, постъпили в болница с Ковид-19, са много по-малко от неваксинираните. Ако процентът ваксинирани в Германия не беше толкова висок, интензивните отделения вече щяха да са пред колапс.

Но как все пак да си обясним тревожния факт, че броят на така наречените „ваксинационни пробиви“ (тоест – заразени хора с имунизация) в Германия расте? Епидемиоложката Берит Ланге, а и други експерти, обясняват този привиден парадокс по много прост начин: колкото по-малко ваксинирани има, толкова по-малко са и пробивите – както и обратното. Формулирано още по-ясно: когато 100% от хората са ваксинирани, тогава 100% ще са и ваксинираните сред пациентите с коронавирус в болницата. Но в такъв случай техният брой щеше да е много по-нисък, отколкото е сега.

На фона на растящите числа в Германия специалистите настойчиво препоръчват бустерна ваксинация, особено в групата на най-застрашените. Вирусологът Оливер Кеплер казва пред агенция ДПА, че четири месеца след втората доза ваксина имунитетът – най-вече при по-възрастните хора – намалява по-бързо от очакваното. Друга причина за т.нар. „ваксинационни пробиви“: сред ваксинираните има много хора, които вярват, че са напълно защитени – и затова стават непредпазливи.

18 милиона неваксинирани в Германия

До края на годината в Германия трябва да се ускори темпото на ваксинации, включително и чрез масово предлагане в супермаркетите, във фирмите и в специални имунизационни центрове. Защото в страната има още 18 милиона неваксинирани (без да броим децата под 12-годишна възраст). Според допитване на демоскопите от института „Форса“ неваксинираните в Германия са предимно по-млади хора, процентът им в източните провинции на страната е по-висок, повече неваксинирани има и сред хората с миграционни корени. Други проучвания показват, че процентът на антиваксърите е по-висок сред безработните, сред по-бедните и сред привържениците на крайнодесни партии. В Германия напълно ваксинирани са 67% от населението.

На отделни места в страната вече частично се въвеждат ограничения за хора, които не са ваксинирани и не са преболедували. Възможно е да се наложи и частично ограничаване на контактите в определени случаи, за да се прекърши новата вълна на пандемията – например за най-масовите мероприятия или пък за неваксинираните.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст