ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преброяването ще глътне още 6 млн. лева

преброяване на населението

Правителството одобри на редовното си заседание в сряда допълнителни разходи по бюджета на Националния статистически институт за ресурсно осигуряване на Преброяване 2021 в размер на 5 900 000 лв. Средствата са предназначени за заплащане на преброителите за допълнително извършената работа на терен в следствие на малкия брой електронно преброени.

В процеса на планиране и подготовка на бюджета на Преброяване 2021, необходимите финансови средства за осигуряване на дейностите бяха разчетени при допускания за 50% електронно преброени. Базата за изчисленията са електронното преброяване от 2011 година, когато онлайн се преброиха 42% от населението, както и други изследвания на НСИ, показващи, че към момента над 75% от домакинствата в страната имат достъп до интернет.

Предвид ситуацията с ниския резултат от електронното преброяване, след допълнителни анализи и разчети, НСИ установи, че наетите около 25 000 преброители трябва да преброят с хартиени преброителни карти 31% повече население и 30% повече жилища от първоначално предвиденото.

Близо половината от допълнителните средства ще бъдат за сметка на отпаднали дейности в процеса на преброяването, а останалата част ще бъде осигурена при преструктуриране на разходи по централния бюджет.

Резултатите към 10 октомври показват, че са преброени 82% от населението. 

Преди месец председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски заяви, че това преброяване се е получило уникално, предвид съчетаването на много негативни фактори, като посочи за пример началото на преброяването, което започна с хакерска атака към сайта на НСИ.

Той е категоричен, че ще има глобени, защото има сигнали за лица, които съзнателно се опитват да пречат на преброителния процес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст