ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

140 машини не достигат за балотажа в 23-ти МИР

Машина за гласуване на изборите

За балотажа в неделя има недостиг от 140 машини за гласуване в 23-ти Софийски избирателен район. Причината е, че устройствата са повредени, съобщава фирмата-доставчик „Сиела Норма“.

За да бъдат ремонтирани машините, фирмата поиска разрешение да внесе в склада свои принтери, но ЦИК отхвърли това искане и реши, че ще бъде намален броят на секциите с по две машини.

Така с 2 машини ще се гласува само в половината секции в 23-ти избирателен район.

В останалите СИК машините ще са по една. Заместник-председателяj на ЦИК Емил Войнов обясни пред колегите си от Комисията:

"В момента в 23-и МИР има 600 секции с машинно гласуване, от които 327 са с по 2 машини. Или, ако приемем, че над 389 избиратели – само там да има по две машини, това ще бъдат точно 187 секции, ще могат да бъдат снабдени с по две машини. Да изпратим писмо на „Сиела Норма“, с което да ги уведомим, че само за 187 секции да бъдат подготвени по две машини, да им изпратим списъка с тези секции“.

ЦИК ще изиска информация от „Сиела Норма“ от какво естество са повредите по машините, което е причина да не стигнат устройствата. Комисията вече изпрати за балотажа в неделя 80 машини по-малко за секциите зад граница спрямо тези от вота две в едно, който отмина.   

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст