ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Повече проверки от ГИТ в селското стопанство тази година

ГИТ

С 25% повече спрямо миналата година са извършените проверки от Инспекцията по труда в сектор „Селско стопанство“ до края на октомври тази година.

От близо 4 500 проверки при селскостопанските производители и животновъдите, са открити над 16 000 нарушения. Близо 10 000 са за здравословните условия на труд. Запазва се тенденцията почти 10% от общия брой случаи на работа без трудов договор да са установени в сектора. За следващата година Главната инспекция по труда планира по-мащабни проверки на животновъдите.

Причината Главната инспекция по труда да се насочи към по-масиран контрол в сектор "Животновъдство" са данните от извършени през септември и октомври тази година проверки в близо 900 ферми. 4 200 са установените нарушения. Половината от тях са свързани с лошите условия на труд, при които работят наетите. Предимно те са свързани с необезопасяване на работното оборудване, електрически инсталации – все обстоятелства, които са предпоставки за тежки трудови инциденти.

Близо 600 са и откритите нарушения по работно време, почивки и заплащане. Установени са 30 работещи без сключен трудов договор.

Дина Христова, експерт в ГИТ напомни, че заетите в сивия сектор се лишават от социални обезщетения за болест или безработица. Често пъти сигналите от ощетените пристигат, след като са престанали да работят. Тогава правомощията на инспекцията да докаже това са силно ограничени.

"Винаги апелираме да не се съгласяват да работят без трудови договори или, ако се чувстват принудени да го направят, нека да ни подадат сигнал, докато още са на работните места, за да може ние да го установим и да задължим работодателя да сключи договор с тях", призова Христова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст