ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев с категорична победа за втори президентски мандат

Румен Радев

Президентът Румен Радев печели категорична победа за втори президентски мандат на фона на рекордно ниска избирателна активност, показала умората на голяма част от обществото от ходене до изборните урни. Първите данни от екзитполовете и паралелното преброяване показват, че Радев печели втори мандат с над 65% от гласовете срещу близо 33% за подкрепения от ГЕРБ негов опонент Анастас Герджиков. Избирателната активност се движи около 34 процента.

ПП и БСП в авангарда на изборната победа

Въпреки търканията между Румен Радев и Корнелия Нинова, които добиха публичност в дните между двата тура на президентските избори, симпатизантите на БСП потвърдиха лоялността си към Радев, след като пред 5 г. той се включи в политиката с активната подкрепа от "Позитано 20". "Продължаваме промяната" е другата партията, която е допринесла най-силно за победата на Радев.

Мнозинството от хората зад „Продължаваме промяната“ са предпочели да гласуват за Румен Радев – 91%. Около 96% от социалистите също са избрали действащия президент, а 89% от избирателите на „Има такъв народ“ са гласували за Радев на втория тур.

Очаквано ядрата на ГЕРБ и ДПС са предпочели Анастас Герджиков.

Веднага след публикуването на първите резултати лидерът на ПП и номиниран за премиер Кирил Петков заяви, че Радев е президентът, с когото ще продължи промяната. Той съобщи още, че процесът по съставянето на правителство върви прозрачно и диалогично.

Президентът Румен Радев е най-правилният избор за България, смята Кирил Петков – лидер на формацията, спечелила изборите за парламент преди седмица. 

"Смазваща разлика. Поздравяваме победителите Румен Радев и Илиана Йотова. Поздравяваме и социалистите, които гласуваха за тях",  заяви в първия си коментар след балотажа Корнелия Нинова, която подаде оставка като лидер на БСП заради слабото представяне на парламентарния вот.

"Дано сега политическата обстановка да се успокои и да се захванем със сериозна работа и съставяне на правителство, което да решава кризите. За това настоява и самият президент", допълни Нинова.

Скоростно свикване на новия парламент

Очаква се през новата седмица президентът Радев да издаде указа за свикването на 47-ия парламент. Ще продължат и преговорите за съставяне на редовно правителство между ПП, ИТН, БСП и "Демократична България".

"Новият парламент няма право на грешки и протакане, защото хората няма да простят. Всяка партия, която пренебрегне това, ще бъде отречена от хората. Очакванията на обществото са, че трябва да се види отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци. Да вземе отлагани с години решения", коментира Румен Радев след балотажа.

Макар че не изнесе конкретни данни в потвърждение на тезата си, подкрепеният от ГЕРБ Анастас Герджиков заяви, че целият държавен апарат е работел за Радев.

"Силовите министерства действаха в негова полза. Вътрешният министър не само се занимаваше с това, но беше и говорител на предизборния щаб на действащия президент. Преди дни дори си позволи да прави инсинуации, като каза, че вотът в Турция ще е толкова масов, че ще обезсмисли изборите тук. А видяхме, че секциите в Турция бяха празни", коментира Герджиков.

Умора от избори

В своето изказване Радев посочи и че хората се измориха от избори. И това се доказва и рекордно ниската избирателна активност, която както стана дума е около 34 процента. Разбира се, именно нарастващата апатия към изборния процес в най-голяма степен обуславя и необходимостта от съставяне на редовен кабинет, макар и с непълен мандат.

Ключова ще е и работата, която това правителство с какъвто и да е хоризонт ще свърши, предвид здравната и икономическата криза. Но въпреки развиващите се в страната кризи истинският тест пред новия кабинет ще са борбата с корупцията и реформата в съдебната система, които се очаква да започнат със смяната на главния прокурор Иван Гешев и шефа на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. 

Това показват и измерените нагласи преди седмица, когато бяха изборите две в едно. Според изследване на "Екзакта" нагласите към приоритетите на новото правителство са следните: На първо място 78.3% от българите поставят борбата с корупцията. С 48.5% на второ място е реформата и съдебната система. Овладяването на инфлацията е на трето място с 41.1 процента. Има очаквания и по линия на мерките за бизнеса (40.4%), социалните мерки (32.1%) и ваксинацията (16.1%).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст