ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В редица секции се гласува хартиено заради проблеми с машините

ЦИК Камелия Нейкова

Броят на секциите, с които ще се гласува с машини е повече от 9 000, а с две машини ще се гласува в над 1900 от тези секции. Това заяви Росица Матева на брифинг на ЦИК днес.

Тя съобщи, че към 10:30 са постъпили една жалба и 6 сигнала в ЦИК. Има подадени няколко сигнала за нарушение на избирателни права. Те са свързани с това, че избирателите са подали заявление, че ще гласуват в чужбина, но днес са поискали да гласуват в страната.

„Имаме един сигнал за предизборна агитация, но той не е разгледан“, заяви Матева.

Цветозар Томов каза, че секциите в чужбина работят нормално. В 4 секции не са пристигнали изборни документи. Всичко е протекло нормално, а протоколите се очаква да пристигнат.

„Има доста замени в СИК, дължащи се на заболявания на хора в различните места. Това подлага на напрежение ЦИК, която трябва да направи решения в изборния ден, за да доокомплектова изборните секции. Всички секции в Европа са започнали работа“, съобщи Томов.

Той анонсира, че на следващия брифинг ще бъде съобщено дали в някои секции в чужбина, по-конкретно в Азия, Австралия и Океания, избирателната активност е по-висока.

6 машини още вчера не са стартирали работа и ЦИК е дала решение за преминаване към хартиени бюлетини. Днес в още 15 секции машините са дефектирали. От ЦИК потвърдиха, че в секция в Бургас са изчезнали карти за машините и затова се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини.

В редица секционни избирателни комисии се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини заради проблеми с машините. Това става ясно от заседание на Централната избирателна комисия тази сутрин. Сред тях са секция в 23-ти РИК – София, секции в Русе, Добрич, Дебелец, Раднево, Пещера, 2 секции в Хасково. Решенията са взети на място от районните избирателни комисии и са изпратени в ЦИК за одобрение.

ЦИК публикува на страницата си телефоните за връзка, на които могат да се подават сигнали и жалби във връзка с гласуването.

Постъпили са няколко сигнала от комисии в чужбина, че са започнали изборния ден, без да маркират печата. Там, където гласуването е започнало без маркиране, трябва да се състави протокол кога е маркиран печатът и да отбележат точното време, в което е настъпила тази промяна.

Очакванията в ЦИК са днешният изборен ден да протече много по-леко от предишния тур, когато гласувахме и за парламент и най-големите грешки ставаха при избора на първоначалната страница дали ще се участва и в двата вида избор, или само в единия. Това сподели тази сутрин председателят на 40-а СИК в 23-ти избирателен район в София.

"Предполагам, че ще е като миналата седмица. Доста хора са записани да гласуват, но минават много бързо. Нямаше никакви проблеми, пък и при две машини, дори едната да спре… Сравнително бързо преброихме, хората си разбират от работата. Прибрахме се навреме. В „Арената“ също нямаше проблем. Иначе, възрастните хора, ми направи впечатление, се справят прекрасно. Надявам се и днес да е така и да мине гладко. Ние лично, може би, за около два часа (предадохме документите). Поне в тази секция. Всичко беше както трябва", бяха думите на председателя.

Сред първите в ЦИК дойде председателят ѝ Камелия Нейкова. Тя се надява изборният ден да премине много по-гладко от първия тур.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст