ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

1.10 щ. долара за едно евро до края на 2022-а

валути

Поредното въвеждане на европейските карантини изостря вниманието на търговците на евро към ключови нива на подкрепа, които датират от времето на въвеждане на единната европейска валута преди повече от две десетилетия. 

Европейската парична единица падна до 1.1272 щ. долара в ранната сутрешна търговия в Ню Йорк на 22 ноември – ниво, което не е посещавано от 16 месеца. Еврото слезе до тази стойност след като Австрия обяви решението си да въведе национален локдаун, а Германия намекна, че скоро може да последва примера на по-малкия си съсед. Новините събориха еврото, което отдавна е под натиск, провокиран от разнобоя на паричните политики и на икономическите данни между Европа и САЩ.

Топящият се оптимизъм на Стария континент принуди търговци и инвеститори да обърнат погледи към следващата червена линия – 1.10 щ. долара за едно евро, която бе прекосена през зимата на 1999-а и котировките се върнаха над нея едва през лятото на 2003-а. Стратези на "Ю Би Ес груп" и на "Ейч Ес Би Си холдингс" очакват еврото да падне до това равнище до края на 2022-а. Мотивите им са, че Европейската централна банка ще запази кредитните разходи на сегашните рекордно ниски стойности, докато Федералният резерв върви към възходящ лихвен цикъл, който може да започне още през лятото на идната година. 

Стратези на "Ситигруп" пък смятат да използват всяко поскъпване на единната европейска валута към зелените пари, за да продават. Белези за нови низини на еврото се наблюдават при доста финансови инструменти.

Ярък пример в това отношение са опциите. Търсенето на опционни контракти, които стават печеливши, ако еврото отслабне, е най-силно от началото на годината, по данни на Depository Trust & Clearing Corporation – американска финансова компания, която предоставя счетоводни и клирингови услуги на финансовите пазари. Същевременно, опциите, залагащи на поскъпване на единната европейска валута, са имали 44.5% дял от общия брой сключени сделки от началото на ноември.

Търговците на опции оценяват на 22% вероятността да видим 1.10 щ. долара за едно евро до края на годината. Съотношението скача до 50% при сценарий това ниво да бъде постигнато през първото тримесечие на 2022-а и до 64% това да се случи до края на идната година, показват данни на агенция "Блумбърг".

Разширяващите се лихвени диференциали и разлики в доходността между САЩ и еврозоната оказват допълнителен натиск върху единните европейска пари. Спредът между доходността на двегодишните щатски и германски ДЦК се разшири с 20 базови пункта през този месец до най-високата стойност (1.43% на 22 ноември) от март 2020-а. За сравнение, тази ножица се разтвори с едва осем базови пункта през март 2021-а когато подобна на сегашната динамика отслаби еврото с 2.9 процента.

По оценка на анализатори на "Данске банк", Европа навлиза в по-строги рестрикции в много държави и пандемичните взривове могат да станат още по-сериозни. Водещи банкови икономисти предупреждават, че еврото ще е уязвимо на низходящи рискове предвид очакванията за растежа, лихвите и инфлацията.

В късния следобед на 22 ноември, след като почти цял ден се колебаеше в близост до 1.1270 щ. долара за едно евро, единната европейска валута падна до 1.1250 щ. долара. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст