ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън номинира Пауъл за втори мандат начело на Федералния резерв 

Лейл Брейнард Джеръм Пауъл

След дълъг размисъл и колебание между двама кандидати, щатският президент Джо Байдън предпочете сегашния председател на Федералния резерв Джеръм Пауъл да продължи да управлява институцията още четири години. А другият претендент за поста – Лейл Брейнард, която е член на банковия борд на управителите – ще стане заместник председател на мястото на Ричърд Кларида, чийто мандат изтича през януари 2022-а.

В решението, което бе обявено от Белия дом на 22 ноември, се отчита приноса на Пауъл за спасяването на американското стопанство от пандемията и се посочва, че той трябва да защити възстановяването от скока на потребителските цени. Републиканецът Пауъл със сигурност ще бъде одобрен безпроблемно от Сената, макар че прогресивните демократи няма да са доволни от номинацията. Председателят на сенатския банков комитет Шеръд Браун – демократ от Охайо, и колегата му републиканец Патрик Туми от Пенсилвания, са изразили подкрепа за Пауъл.

Брейнард обаче може да се сблъска с неодобрението на републиканците от горната камара на щатския конгрес заради твърдата й линия по отношение на банковото регулиране. Тя е била интервюирана от Байдън за шефската позиция и се смята за силен претендент за длъжността заместник управител за надзора, която от нова година остава вакантна. Байдън планира да обяви избора си за Брейнард едновременно с допълнителните номинации за другите незаети места в борда на управителите в началото на декември, съобщава Белият дом. 

По оценка на икономисти Пауъл и Брейнард са силен дует, насочил вниманието на Федералния резерв към неравенството и потенциалните допълнителни мерки за справяне с него. 

Акциите на американските компании и облигациите поевтиняха след новината за избора на Байдън в очакване на по-бързо затягане на паричната политика. Инвеститорите очакват щатската централна банка да повиши лихвените проценти от сегашните почти нулеви стойности през юни 2022-а, показват пазарните оценки на лихвените фючърсни контракти. Зелените пари поскъпнаха, а японската валута падна за кратко до нива над 115 йени за един долар, което се случва за първи път от март 2017-а насам. 

По оценка на анализатори акциите би следвало да спечелят от намаляването на несигурността и от очакваната приемственост на водената политика. Те прогнозират, че пазарите ще се успокоят през следващите няколко дни след спонтанните реакции на някои пазарни играчи. 

Шестдесет и осемгодишният Пауъл се радва на подкрепата на мнозинството демократи, включително и на финансовия министър Джанет Йелън, макар че членове на крайно лявото течение, между които и сенатор Елизабет Уорън, лобираха пред Байдън да избере някой с по-близки до техните възгледи за неравенството и за борбата с климатичните промени. Шефът на Федералния резерв ще трябва да дава обяснения и за скандалите за търговската активност на високопоставени банкови ръководители, предизвикали затягане на етичните норми на институцията. 

Пауъл е избран за председател на Американската централна банка през 2017-а от тогавашния президент Доналд Тръмп.

Тогава за него са гласували 84 сенатори, а 13 са били против. По-късно Тръмп публично се упрекваше за избора си заради стриктната парична политика. Това принуди Пауъл да работи усърдно, за да спечели на своя страна законодателите, които да го защитят от президентските атаки в "Туитър".

Пауъл спечели аплодисменти за агресивния си отговор на пораженията от коронавируса. Когато щатското стопанство изпадна в рецесия, Федералният резерв оряза лихвите почти до нула през март 2020-а и започна да купува широка гама активи по специална програма за подкрепа на икономиката. 

Петдесет и деветгодишната Брейнард е назначена за член на борда на управителите на щатската централна банка през 2014-а от тогавашния президент Барак Обама.

През 2020-а Байдън смяташе да я направи финансов министър, но впоследствие предпочете Йелън. 

Брейнард е завършила Харвардския университет и е била национален заместник икономически съветник в Белия дом по времето на Бил Клинтън. През 2009-а, при Обама, тя преминава на работа във финансовото министерство и през 2010-а е назначена да отговаря за международните въпроси.   

Брейнард и Пауъл имат сходни възгледи за паричната политика, но различни мнения за банковото регулиране, като дамата се противопоставя почти на всяка по-щадяща инициатива на Пауъл да върне част от ограниченията, въведени след финансовата криза от 2008-а. Републиканците в Сената със сигурност няма да харесат и призивите й към Федералния резерв да предприеме повече мерки за борба с климатичните промени. Ако бъде одобрена, думата й ще тежи повече, защото заместник председателят традиционно е втори по ранг и играе ключова роля в подкрепата на шефа и в посочването на насоки за политиката.

Вторият мандат на Пауъл вероятно ще е доста различен от първия.

Икономиката се възстановява, инфлацията се нагорещава, заразените с COVID-19 не намаляват, а пробивите във веригите за доставки вещаят продължаваща несигурност. Това са огромни предизвикателства пред намеренията на Пауъл да промени стратегията на Федералния резерв, обявени през 2020-а. Новият подход на централната банка е да пусне икономиката на по-бързи от традиционните обороти с надеждата да стимулира и разшири заетостта и възнагражденията. Част от замисъла е това да облагодетелства маргинализираните работници и малцинствата. 

Ценовият скок обаче предизвика маса критики от някои кръгове, че централните банкери вървят след събитията при затягане на паричната политика и че новата рамка вече не работи.

Пауъл твърди, че инфлационният натиск ще се окаже "преходен" и че Федералният резерв няма да повиши лихвените проценти докато пазарът на труда не укрепне още. Той обаче отбеляза този месец, че "няма да се поколебае" да действа, ако инфлацията стане неуправляема. С което показа, че институцията няма да се направи, че не забелязва какво причиняват по-високите цени на обикновените американци.  

Някои официални представители на Федералния резерв смятат, че трябва да се ускори изтеглянето на програмата за покупка на активи. И че Пауъл ще председателства паричен комитет с растящ брой членове, които биха искали лихвите да се повишат по-скоро отколкото е неговото желание. 

Президентът Байдън пък сподели в писмено изявление увереността си, че усилията на Пауъл и д-р Брейнард да държат инфлацията ниска, цените стабилни и да постигнат пълна заетост ще направи американската икономика по-силна от когато и да било преди. Байдън изтъкна и "дълбокото им убеждение, че са необходими спешни действия за справяне с икономическите рискове, които произтичат от климатичните промени и че са крачка пред възникващите опасности за националната фианнсова система".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст