ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Еврото тихо гасне

валути

Единната европейска валута е под сериозен натиск. Тя загуби нови 0.3% от пазарната си оценка към зелените пари на 24 ноември и падна до най-ниската си котировка от началото на юли 2020-та от малко под 1.12 щ. долара за едно евро. 

Този път валутни анализатори обясняват срива с публикуваните данни за влошаващата се бизнес обстановка в Германия през ноември. Доверието на германския бизнес е намаляло за пети пореден месец заради недостига на суровини и материали за промишлеността, които успоредно със скока на заразените с COVID-19 заоблачават перспективите за най-голямата европейска икономика. Индексът, с който германският институт IFO оценява бизнес климата в страната, се е понижил до 96.5 пункта през този месец срещу 97.7 през миналия. 

Обосновавайки се с очакваните повишени рискове за икономиката на Германия, валутни стратези прогнозират по-нататъшно поевтиняване на единната европейска валута и тест на нивата 1.1200/1.1190 щ. долара за едно евро. 

За сметка на губещото самочувствие евро, зелените пари са във върхова форма. Доларовият индекс, който следи движението на американската валута към основните й търговски конкуренти, докосна котировката 96.92 пункта – поредният свеж максимум, непосещаван от 16 месеца. 

Подемът е мотивиран от новия набор положителни фундаментални икономически показатели, публикувани на 24 ноември. Броят на новите молби за обезщетение при безработица е паднал през миналата седмица до най-ниското си равнище от 1969 година. Заявките са намалели със 71 000 – до 199 000 броя за седемдневния период до 20 ноември при прогнозирани от икономисти 260 000 молби. Тези данни показват стабилна икономическа сила в условията на възстановяване от пандемията от коронавируса.  

Отделен анализ на министерството на търговията пък потвърди сериозния спад на подема на Щатите през третото тримесечие: БВП се е повишил само с 2.1% годишно. Това е най-ниския растеж за последната повече от година, но все пак е над октомврийската оценка от 2 процента. БВП на страната е нараснал с 6.7% през второто тримесечие.  

В подкрепа на зелените пари е и изборът на сегашния председател на Федералния резерв – Джеръм Пауъл, за втори четиригодишен мандат. Защото отстранява една неизвестност и осигурява приемственост на досегашната парична политика.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст