ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Задължителните ваксини идват

протест ограничения задължителна ваксинация австрия (АП)

Задължителните ваксини идват. Австрия вече ги обяви, Германия обмисля въвеждането им. Процесът изглежда еднопосочен – вероятно ще ги последват и други страни. Както изглежда, търпението на правителствата се изчерпа и искат да обърнат страницата на пандемията. Търпението на противниците на ограниченията обаче също свършва и предстои голям сблъсък.

 

На 19 ноември австрийският канцлер Александър Шаленберг обяви четвъртия национален локдаун и "сведе до знанието" на населението решението, че от 1 февруари 2022 г. Австрия става първата държава в Европа със задължителна анти ковид ваксинация.

Шаленберг и здравният му министър Волфганг Мюкщайн по-рано казваха, че локдаунът ще е в сила само за неваксинирани. Те се надяваха, че това ще е достатъчно, за да се вдигне процентът на ваксинираните и да спадне броят на болните. И макар че делът на австрийците, получили първа доза, достигна до 69% спрямо 60% в началото на август, интензивните отделения в Горна Австрия и Залцбург пак се напълниха и направиха поредния национален локдаун неизбежен. А като точка първа от дневния ред бе изтеглена немислимата доскоро задължителна ваксинация.

Публичното обсъждане на въпроса започна още през лятото. Бившият канцлер Себастиан Курц обаче започна борба срещу идеята, давайки предпочитания на личната отговорност в избора.

В началото на есента обаче Австрия сякаш

достигна своя "ваксинационен таван",

защото процентът на имунизираното й население падна под средните нива за ЕС.

Все още не е ясно как точно ще бъде въведено всеобщо задължение за ваксиниране, но все по-често се говори за необходимостта от конституционни промени – или на национално, или на европейско ниво. За сметка на това обаче министърът по европейските въпроси Каролине Едщадлер вече информира населението, че всеки отказ от игла ще води след себе си глоба от… 4000 евро.

Според проучванията на общественото мнение, в момента има крехко мнозинство в полза на задължителните ваксини. Изправени пред въпрос какви мерки срещу епидемията биха предпочели, 41% от австрийците предпочитат задължителната ваксинация пред въвеждането на локдаун, вечерен час или задължителна ваксинация само за определени професии.

При директен въпрос "За" или "Против"

53 на сто подкрепят мярката, а 44 на сто я отхвърлят.

По същия път е тръгнала и Германия. Няколко членове на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел казаха, че федералното и провинциалните правителства трябва в най-скоро време да въведат задължителна ваксинация, тъй като другите опити за увеличаване броя на имунизираните (в момента около 68 процента), са се провалили.

Шпан: "Германците ще са или ваксинирани, или преболедували, или починали" (ДПА)

На 22 ноември здравният министър Йенс Шпан съобщи, че Федералното министерство на здравеопазването ще предложи проектозакон за задължителната ваксинация на медиците и здравните служители, която ще обхваща всички заети в болници, домове за възрастни и мобилни здравни служби. Въпреки затягането на правилата, правещи живота на неваксинираните по-труден, и въвеждането на задължителни ваксини за определени професии, пътят към налагането на всеобща задължителна ваксинация

ще е дълъг, стръмен и трънлив.

За отбелязване е и още нещо: идеята не получи достатъчна подкрепа от отиващото си правителство на Ангела Меркел, но не среща и единодушното одобрение от "задаващата" се управляваща коалиция, начело със социалдемократа Олаф Шолц.

Според проведени наскоро проучвания, въпреки че страната има вековна история на антиваксърските и антинаучните настроения, като цяло германците подкрепят въвеждането на задължителните ваксини. И това е обяснимо – съществуват не малко прецеденти със задължително ваксиниране: в имперска Германия – срещу едра шарка, в бившата Източна Германия – срещу туберкулоза и дифтерит, в днешната Федерална република – срещу морбили за деца и други засегнати групи.

Каквито и да са юридическите аспекти на идеята, едно е сигурно – тя ще предизвика остра реакция от страна на противниците й ще доведе до върна от протести.

За разлика от Германия, където всичко още е на етап обсъждане и обстановката остава спокойна,

Австрия вече е арена на масови прояви на недоволство.

В събота демонстрациите срещу новия локдаун и задължителната игла събраха 40 000 недоволни, според преценки на полицията. Много протестиращи носеха жълти звезди на Давид (алюзия с дискриминацията на евреите в нацистка Германия) и лозунги, сравняващи задължителното ваксиниране с Холокоста. А канцлерът Шаленберг директно бе сравнен с…. д-р Йозеф Менгеле – "ангелът на смъртта" от концлагера Аушвиц.

Очевидно е, че на всички вече им омръзна прекалено проточилата се пандемия. Но, докато правителствата виждат изхода в увеличаването на процента ваксинирани, ковид скептиците смятат, че всички ограничителни мерки просто трябва да бъдат свалени и всеки да живее живота си както пожелае. Логиката им е известна – пандемия няма, броят на жертвите се манипулира тенденциозно, а щетите изобщо не са такива, каквито ни ги представят. Накратко – световен заговор, нищо повече.

За отбелязване е, че решителността и от двете страни на "задължителната игла" се засилва.

"През пролетта

всички живеещи в Германия ще имат имунитет

срещу болестта. Те или ще са ваксинирани, оздравели, или ще са починали. Имунитет се постига винаги. Въпросът е по какъв начин – чрез ваксина или чрез преболедуване", категоричен е германският здравен министър.

Можем да сме сигурни, че мислите му споделят и мнозинството от колегите му по света. Така че, ако Германия приеме задължителните ваксини, най-вероятно това ще предизвика ефектът на доминото и като нищо челният опит на Берлин и Виена ще бъде последван и от други държави на Стария континент. Ответният удар също няма да закъснее, така че през следващите месеци  ни очакват взривове на недоволство, на каквито досега не сме били свидетели.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст