Демерджиев е готов да предостави документите по “8-те джуджета”

Иван Демерджиев мин. на правосъдието

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че има готовност, веднага щом в министерството постъпи писмото от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, да предостави на съдебните кадровици всички документи, с които разполага по казуса "Осемте джуджета".

Вчера прокурорската колегия му даде 7-дневен срок, за да предостави доказателствата, въз основа, на които преди две седмици поиска да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу трима спецпрокурори, свързани със случая.

В разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд бизнесмените Илия Златанов и синът му Явор твърдят, че са станали жертва на схема за завземане на бизнеса и имуществото им, в която са били замесени висши представители на прокуратурата.

Според правосъдния министър тримата спецобвиненители, чието наказание той иска, са нарушили служебните си задължения, като са допуснали в болнично заведение нотариуси да извършват разпоредителни сделки, което е забранено по закон.

За това имало множество доказателства, каза днес Демерджиев.

"Най-основният документ, на който ние сме стъпили, е доклад на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Там подробно са описани тези разговори, разпореждания, включително устни разпореждания, които са отразени в искането", обясни той.

На 11 ноември 2021 г. правосъдният министър поиска наказания за трима спецпрокурори заради разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“.

Преди началото на първото председателствано от него заседание на Висшия съдебен съвет Иван Демерджиев обяви, че е внесъл в Прокурорската колегия предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу тримата обвинители.

Поредицата „Осемте джуджета“ е документален разказ на Илия Златанов и сина му Явор за това как са били отнети имуществото и асансьорният им бизнес с участието на представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров. Става дума да висши прокурори, за фирма „Делта гард“, издевателства над Явор Златанов в столична болница, за да прехвърли дяловете си в заводите „Изамет“ на посочено лице.

Правосъдният министър обясни, че липсата на реакция от компетентните органи, го е мотивира да поиска дисциплинарки срещу тримата магистрати, както и коментар на ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, че няма разследване, защото става дума за семейна драма.

"Касае се за действия, доста неприятни, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори. Допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки. Това първо не може да се случва в болнично заведение, може да се случи само в ареста. И второ, самата поредица от действия е свързана с много нарушения на закона от страна на прокуратурата", обясни той.

Поисканите дисциплинарки Демерджиев нарече уплътняване на правомощията си, обясни, че това ще е поведението му докато е на поста и анонсира работа и по други сигнали. Готов е и с искане за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. То чака отговора на Конституционния съд, сезиран от неговия предшественик – има ли право на това.

"Ако не е в рамките на моя мандат, ще предам материалите на следващия министър на правосъдието и той ще прецени намира ли същите основания или не ги намира. Има материали, различни естествено. Но те водят до същите изводи. Свързани са с различни производства и начина на тяхното протичане, който е, айде – странен, ще кажа", посочи служебният министър на правосъдието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст