ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Меркел говори за контакти с Русия по въпроса за Украйна

Ангела Меркел

Конфликтът в Украйна трябва да се решава по пътя на диалога. Агресията по отношение на републиката изисква единен отговор от Европейския съюз. Това е казала в Берлин изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел след преговорите с полския премиер Матеуш Моравецки.

Тя е казала, че би искала, бидейки все още канцлер, да участва в още една среща в нормандския формат. "Съжалявам, че това не се случи", е заявила Меркел. По думите й, "трябва да остане отворена вратата за диалог" с Русия по въпроса за Украйна.

"Както и в случая с Беларус, ние трябва да демонстрираме европейско единство по въпроса. Някакви допълнителни санкции може да има, ако не видим прогрес", е отбелязала Меркел. По думите й, "агресия по отношение на суверенитета на Украйна би имала твърде висока цена".

Отговаряйки на въпрос, колко вероятни са нови санкции срещу Русия, Меркел е казала, че "не иска да спекулира" по тази тема. Според нея, главното е "да няма агресия" по отношение на Украйна.

По-рано прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков е заявил, че Русия „улавя“ идващата от западните страни информационна кампания, чиято цел е да представи Москва като заплаха на процеса за уреждане на отношенията с Украйна. Той не изключва и това, че подобна кампания е камуфлаж за прикриване на "агресивните помисли, които може да има именно в Киев".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст